K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Evropski avto leta

Objavil Janša Nejc, dne 15.01.2008

Novinarji iz skoraj celotne Evrope se zberejo enkrat letno, da izberejo po njihovem mnenju najboljši avto tistega leta. Letos je 58 novinarjev iz 22 držav Evrope, med nimi tudi Slovenije, izbralo za avtomobil leta FIAT in sicer model 500, ki pa nas spominja na slavnega fičkota. In saj mene spomnila na preteklost, kako so začeli izbirati evropske avtomobile leta. Nekaj zmagovalcev pa se nam je za vedno vtisnilo v spomin.

V časih, ko je iz tekočih trakov v Zastavi v Kraguljavcu redno prihajal slavni fičko, so se novinarji iz glavnih držav proizvajalk avtomobilov v Evropi domenili, da bi lahko v znak odličnosti avtomobile tudi ovenčala z prestižnim naslovom “Evropski avto leta”. Kriterij naj bi bil takšen: Pomembne stvari so oblika, udobnost, varnost, varčnost, vozne lastnosti, funkcionalnost, unčikovitost, ekonomski faktor, užitek v vožnji in pa cena. Posebej pomembne pa so tehnične inovacije in pa vrednost avtomobila glede na ceno. Prvič so izbirali leta 1964 in vse dosedaj so le ti naslovi zelo pomemben dejavnik v tej industriji. Predvsem kar nekajkrat se je zgodilo, da je neko avtomobilistično firmo ta naslov rešil propada.

Vsi dosedanji zmagovalci:


Slavni NSU Ro 80, evropski avto leta 1968. Imel je za tiste čase neverjetno napredno obliko, čisto na novo izzumljen wanklov motor in še marsikatere dodatke, da jim je takrat zastajal dih. Vendar je spravil tovarno NSU v stečaj prav ta model, predvsem zaradi slabe vzdržljivosti in pa velike porabe. Leta 1970 je zato to tovarno kupil Audi, model pa so kasneje proizvajali do leta 1977.

 • 1969 – Peugeot 504
 • 1970 - FIAT 128 (slavna 128 – bila je podlaga za še bolj slavno stoenko)
 • 1971 – Citroen GS


Prvi Citroen, ki je dobil prestižno nagrado leta 1971. Zaradi svoje aerodinamične oblike, zelo velike udobnosti in pa povečane varnosti voznikov si je prislužil nagrado. Bil je kar nekaj korakov pred konkurenti, dodatno vrednost pa mu je dalo hidropnevmatsko vzmetenje, videno že na slavnem modelu DS oz. žabi. Izdelovali so ga od leta 1970 do leta 1986.


Dosedaj prvi in edini športni avtomobil, ki je osvojil ta prestižni naslov leta 1978. To naj bi bil nekako poklon vsemu temu, kar je Porsche skozi čas prispeval avtomobilizmu. Kljub temu podatku, da v večini dobivajo nazive mali ali pa srednji avtomobili, je bil takrat verjetno ta model precej pred vsemi konkurenti, da je dobil naslov. Izdelovali so ga od leta 1978, pa vse do leta 1995.


Eden najbolj kultnih avtomobilov v Sloveniji je postal evropski avto leta 1991. Model je popravil vtis Renaultovih avtomobilov dotedaj in postavil na noge celotno tovarno. Prevzel je vlogo vlečnega konja in še vedno mu dobro gre.


Prvi MPV v Evropi je predvsem zaradi tega dobil naziv evropskega avtomobila leta 1997. Renault se je s tem modelom le še bolj utrdil v vrhu proizvajalcev. Kot prostor je model odlikovala predvsem varnost. Od takrat naprej so Renaulti bili poznani kot eni izmed najbolj varnih avtomobilov na svetu (bilo je precej petih zvezdic na testnih trčenjih EAC-a)

Prvi hibridni avtomobil, ki je postal evropski avto leta. Kot kaže, je prihodnost v ekonomskih avtomobilih in s tem nazivom so postali takšni avtomobili samo še bolj popularni. Lahko rečem, da se je zahvaliti temu modelu za dobro propagando ti. “zelenih avtomobilov”.

Najbolj uspešen proizvajalec je FIAT, ki ima od letos naprej kar 9 prestižnih naslovov, sledi mu Renault s šestimi, tretji pa je Ford s petimi. Med državami izdelovalkami pa tesno vodi Francija pred Nemčijo in pa Italijo. Začuda imajo Japonci zaenkrat samo 3 naslove, vendar postajajo vse večja konkurenca, zato se nadejam v prihodnosti več japonskih modelov, da postanejo evropski avtomobili leta. Anglija pa ima zelo malo možnosti pridobiti nazaj tisto slavo, ki so jo imeli proti koncu 60 let. Mogoče pa bodo naslednje leto pritisnili Korejci, kdo ve.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Evropski avto leta”

 1. bmw pravi:

  slovenski avto leta je audi zal pa si ga ne more vsak privoscit

 2. šuši šuši pravi:

  Jaz ne vem, kako je fiatu tolikokrat uspelo dobiti ta naslov, glede na to, da je katastrofa od avta.

  Azijski trg pa res vedno bolj pritiska in se razvija. Kia bo sicer še nekaj časa rabila (edini omembe vreden je ceed), SsangYong pa je lani/predlani močno pritisnil Rextonom in Actyonom (ki jih je kar nekaj na cesti, če ste opazili).

  Kakorkoli, jaz imam še vedno najraje francoze.

 3. Fiat pravi:

  Šuši, če bi bil res taka katastrofa od avta, potem ne bi imel toliko naslovov. Prav je, da imaš rad Francoze, vendar si nekoč le kupi AVTO in to je edino in samo Fiat. Sam ga vozim že 20 let, pa bolj zanesljivega in lepšega avta še nisem videl.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !