K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Lancia – kraljica rally športa

Objavil Janša Nejc, dne 5.01.2008

Zakaj ravno kraljica? Naj vam pojasnim: od konca 60ih let pa do začetka 90ih let prejšnjega stoletja je dobesedno kraljevala med vsemi proizvajalci športnih rally avtomobilov. Sprva sama, potem pod okriljem FIAT-a. Nekaterim se bo za vedno kolcalo po časih, ko so “Deltone” zmagovale skoraj vsako dirko. Še posebej tiste v beli barvi z glavnim sponzorjem Martini. In k sreči, za vse nostalgike, še vedno tekmujejo, tudi v Sloveniji.


Italjani so od vsega začetka bili (in so) v samem vrhu avtošporta (predvsem Ferrari). Vedno so imeli radi hitrost, zato so s kančkom strasti in pa tudi tuje pomoči izdelovali lepe in tehnično dovršene avtomobile. Za Lancio se je začelo sodelovanje vavtošportu že pred drugo svetovno vojno, v rally pa je vstopila sredi 60ih, ko je slavni Mini trikrat zmagal na rally Monte Carlo. Lancia si je zelo želela osvojiti to trofejo. Takrat je bila to najbolj luksuzna dirka in če si na njej zmagal, je bilo isto, kot če bi zmagal celotno svetovno prvenstvo. Z modelom Fulvia HF jim je le uspelo, in sicer leta 1972 s posadko Munari-Mannucci. Sicer je ta avto zmagoval na rally-jih od leta 1965 naprej, vendar je bila to najslajša zmaga.

Ko je postala Fulvia že malce zastarela, je šele prišla prava ofenziva. Lancia je leta 1971 predstavila prototip Stratos HF, ki je požel pohvale predvsem zaradi nenavadne Bertonejeve oblike. To je dalo takoj zeleno luč za serijsko izdelavo modela. Ker je Lancia postala hčerinsko podjetje velikega koncerna FIAT in ker je FIAT imel pod seboj tudi Ferrari, so se odločili, da naj v športni kupe Stratos dodajo 2.4 litrski V6 motor iz Ferrarija Dino. In legenda je bila rojena. Takoj, ko je začela tekmovati v svetovnem prvenstvu, jo je bilo prekleto težko premagati. Lancia je s tem modelom pridobila tri konstruktorske naslove zapored – od 1974 do 1976. Nastopala je še v začetku 80ih, njena zadnja zmaga pa je bila leta 1981 na asfaltni Korziki. Do takrat skoraj nepremagljiva na asfaltnih rally-jih. Za njen zaton je kriv predvsem koncern FIAT, ki je začel investirati v svoj model 131 Abarth, ki pa je tudi zmagoval polne 4 sezone. Vendar se je v srca vseh ljubiteljev rally športa najbolj vtisnil Stratos, prav zaradi svoje nenavadnosti.

Lancia se je proti koncu 70ih in v začetku 80ih bolj osredotočila na dirke po krožnih progah in tudi tam bila uspešna. Ko so prišla v rally nova pravila in ko FIAT ni bil več uspešen v rally športu, je dal Lancii možnost vrnitve v ta šport. Prišla je s čisto novim modelom, narejenim posebej za ta šport. Model 037 Rally je lahko proizvedel preko 300 konjskih moči, imel pa je pogon na zadnja kolesa. To je bil Lancin odgovor na dominacijo Audijev. Vprašanje pa je bilo, če bo lahko držala stik z drugimi. Vsaj prvo leto je lahko, ko je osvojila konstruktorski naslov, vendar pa ji je v naslednjih letih konkurenca pobegnila. Tako tudi kasnejše močnejše različice modela 037 Rally niso pomagale. Stik so lahko držali le na asfaltnih rally-jih. Zato je Lancia poskusila z nečim novim.

Proti koncu leta 1985 pa je prišla končno verzija avtomobila, ki je imel pogon na vsa štiri kolesa. Prišla je slavna Delta S4, že po imenu sodeč je prvotno načrtovana po modelu Delta, vendar je to bila kvečjemu markentinška zvijača. Ostali deli avtomobila so bili čisto drugi. Da bi pokrili turbo luknjo v nižjih vrtljajih, ki je gnjavila takrat konkurente, so pri Lancii motorju dali turbino in pa za nižje vrtljaje so motorju dodali kompresor. Tako je pridobila enormnih 550 KM. Tekmovati je začela na zadnjih rally-jih v letu 1985 in je že takoj zmagala na rally-ju po Veliki Britaniji s slavnim voznikom Henryjem Toivonenom. Naslednje leto pa je bilo polno grenkobe za Lancio. Dober začetek, slab konec bi lahko rekli, saj je na rally Monte Carlo spet zmagal Toivonen, vendar je ta voznik tragično preminul na rally-ju po Korziki, ko je s preveliko hitrostjo pripeljal v kratek ovinek in je zletel v prepad. Zaradi krhke konstrukcije so se vneli rezervoarji in je dobesedno zgorel s sovoznikom. Verjetno najbolj črn dan v zgodovini rally-ja, kajti posledice so bile strahovite za skupino B. Po tem dogodku so jo ukinili, vendar le po koncu leta 1986. Konstruktorja Audi in Ford sta se takoj umaknila, ostali so vztrajali do konca. Lancia se je bojevala s Peugetom in na koncu izgubila tako konstruktorski naslov kot voznik Markku Alen naslov svetovnega prvaka. Verjetno bi mislili, da se je era Lancie takole žalostno končala, ampak to je bil samo začetek nove, še bolj uspešne kot kdajkoli prej.

Da, končno smo prišli do najbolj znanega, najbolj uspešnega modela vseh časov (če izvzamemo Subaru Imprezo, ki je med drugimi spreminjala tudi karoserijo, obliko, itd.). Lancia Delta – oz. ljubkovalno “Deltona”. Osvojila je zapored od leta 1987 pa do leta 1992 šest konstruktorskih naslovov, voznika Miki Biasion in pa Juha Kankkunen pa sta prispevala vsak po dva naslova svetovnih prvakov. Res, bila je dominanca, kot je dotakrat še ni bilo. Praktično vsak voznik ekipe Lancia Martini je z njo dosegel vsaj eno zmago v svetovnem pokalu. Začeli so z modelom Delta 4wd, ki je imel takrat “samo” 240 KM, se pravi, da je FIA za več kot enkrat omejila moč motorja. Je pa zato bila od vseh konstruktorjev Lancia najbolj propravljena. Od 13 rally-jev jih je zmagala kar 9, največ doslej. Ne bom vam govoril za vsako leto posebej, ker so jih tako ali tako dominirale Lancie (razen leta 1991 in 1992, ko jim je nevarno blizu prišla Toyota Celica), lahko pa vam primerjam verzije:

 • 1987: Lancia Delta 4WD – 240 konjskih moči

 • 1988-1989: Lancia Delta Integrale – 280 konjskih moči

 • 1990-1991: Lancia Delta 16V – 300 konjskih moči

 • 1992-1993: Lancia Delta HF – 295 konjskih moči

Po letu 1992 pa je pot Lancie šla strmo navzdol. Čeprav so pridobili v vrste takratnega svetovnega prvaka Carlosa Sainza jim ni šlo vse po načrtih. Seveda, če pa jih koncern FIAT ni začel finančno dovolj zalagati. Lancio Delto, ki je bil takrat že malce zastarel model, so prehiteli Toyota, Ford in pa proti koncu leta tudi Subaru. Zato so se odločili, da se po letu 1993 umaknejo iz rally športa.

To pa je tudi zaenkrat konec zgodbe o uspehu Lancie v svetovnem pokalu. V njej so mnogi vozniki dokazovali svoje talente, jih s pridom uporabili, naj vam naštejem nekaj najboljših: Munari, Darniche, Alen, Toivonen, Kankkunen, Biasion, Auriol in drugi. Drugje, v državnih prvenstvih, pa je še nekaj časa mešala štrene. V Sloveniji jih še vedno.

Statistika:

 • Lancia je v svetovnem pokalu osvojila 74 zmag in je še vedno na prvem mestu (šteje se od leta 1973 naprej, ko se je začel svetovni pokal)
 • Konstruktorskih naslovov je osvojila kar 10
 • Lancia Delta je prispevala kar 46 zmag, Lancia Stratos 17, Lancia 037 Rally 6, Lancia Delta S4 5
YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Dva videoposnetka – dva tributa Lancii

 • Share/Bookmark

En odgovor v “Lancia – kraljica rally športa”

 1. Blazz Blazz pravi:

  Dober prispevek.
  Lancie delte so mi še danes eni izmed najlepših avtov kar jih je bilo narejenih.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !