K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Some of best car chase scenes ever… (prvi del avtomobilistične zabave)

Objavil Janša Nejc, dne 11.12.2007

Vedno se rad spominjam svojega otroštva. Zjutraj sem prišel k stari mami, dokler starša nista popoldne prišla domov. Njen čaj me je vsako jutro zbudil, stara hiša pa je bila polna skritih kotičkov, ki sem jih vsak dan znova na novo odkrival. Nekega dne pa sem v sobi našel en kup starih revij. Ugotovil sem, da so bile to revije mojega strica, ki jih je, ko se je preselil, tam nekako pozabil. Bile so stare slovenske avtomobilistične revije – Avto (kasneje Avto Magazin). Prvič se mi je na široko odprl svet avtomobilizma. Vsak dan sem iz tiste sobe privlekel vedno več revij. Na koncu sem jih imel vse skupaj že čez sto. Dolgo časa sem jih prebiral, gledal slike, najbolj pa so me fascinirale zgodbe o dirkačih in njihovih podvigih v takratnem času. To so bili moji prvi koraki k odkrivanju sveta avtomobilizma, ki me še zdaj spremlja. Zato bom v tem času napisal večino člankov na to temo.

Stara mama je imela v hiši tudi televizor, zato smo otroci takrat vedno zjutraj ga prižgali in gledali risanke in ostale stvari. Takrat sem na prvem programu TVS gledal nadaljevanko o Batmanu in pomočniku Robinu. Rad sem gledal njegov avtomobil in vragolije, ki jih je počel. Tudi kasneje, ko sem odraščal, sem pri vsakem filmu, ki je imel opraviti z avtomobili, ga vedno rad gledal. Spominjam se prvega filma o Batmanu, potem nek film o drag racerjih, tudi Ben Hur mi je ostal v spominu (tekma v areni). Z leti sem si obogatil znanje o tovrstnih filmih, nekaj sem si jih tudi že ogledal (na žalost (ali pa na veselje) mi jih je še ostalo kar precej).

1. Bullit (1968): režija Peter Yates

Steve Mcqueen in Ford Mustang temno zelene barve; sinonima za kulten film. Kulten film zaradi edinstvenega “car chase-a” v tistem času. Bojevala sta se dva takratna “muscle car-a”: Ford Mustang in Dodge Charger. Film je krona zlate dobe V8 motorjev v ameriški industriji. Ulice San Francisca, poznane po ti. “poličkah” so bile edinstven kraj za snemanje. Veliko skokov, drsenj na polno, hitrosti, tudi prometa, skratka veliko adrenalina in akcije. Ta scena je bila kasneje večkrat posnemana v drugih filmih. Če boste pozorno gledali, boste opazili, da se v tej sceni kar štirikrat pojavi en in isti avto. Saj boste uganili, kateri je :)

YouTube slika preogleda

2. The French Connection (1971): režija William Friedkin

Enkratna kriminalka ne bi mogla biti boljša brez tega enkratnega duela. Popeye Doyle vs. his assassin, avto vs. vlak, dobro vs. slabo. Vloga Popeye Doyla je Gena Hackmana potrdila kot vrhunskega igralca. Tokrat pa za spremembo ni močnih avtomobilov, ampak čisto navadni, običajni cestni avtomobili. Ki se izkažejo tudi kot hudiča hitri in spretni. Mnogi pravijo, da je ta”car chase” scena še boljša od scene iz filma Bullit. Prepričajte se sami.

YouTube slika preogleda

3. Duel (1971): režija Steven Spielberg

Posebej bi omenil prvenec svetovno znanega režiserja. Celoten film je eno samo zasledovanje. Zasledovanje tovornjaka za nekim navadnim avtomobilom. Pogledovanje v stranska ogledala. Panika in na koncu duel obeh dveh. Film ni tako prežet z akcijo, vendar je to bolj psihološka drama kot pa akcijska kriminalka. Vseeno je postal film kulten zaradi svoje nevsakdanjosti.

YouTube slika preogleda

Nekaj prizorov iz filma

4. The Seven-ups (1973): režija Phillip D’Antoni

Zelo podoben filmu Bullit, saj so v filmu najeli istega kaskaderja, kot so ga v filmu Bullit. Tu ravno ni tako veliko skokov, je pa zelo veliko drsenj in pa zaletavanja pri velikih hitrostih. Konec “car chasa” pa je spektakularen.

YouTube slika preogleda

5. Mad Max triology (1979-1981-1985): režija George Miller

Nori Max – nore scene, nora zabava, noro norenje… vse je noro. Še kamera je skoraj nora. Pulz se vam bo dvignil, adrenalin vam bo nabreknil žile, postalo vas bo sprva strah, potem pa boste vse več uživali ob norih scenah bližnje prihodnosti, ko ne bo več goriva, vendar bo vse več norih avtomobilov. Bivši limonadar (prej je igral v avstralskih telenovelah) Mel Gibson prvič znori, in to kako. NORO!!!

YouTube slika preogleda

6. The Driver (1978): režija Walter Hill

Tokrat je glavni junak nasproti policiji, policiji uhaja, on je kriminalec. Vendar ne za dolgo, kajti njegov profesionalizem in pa talent takoj opazijo na policiji. Sicer ga sumijo, vendar mu ravno zaradi njegovih trikov (kar še bolj poudari njegov profesionalizem) ne morejo nič dokazati. Pisana izbira avtomobilov, več akcije in pa “car chas-ov” kot so jih imeli prejšnji filmi. Ryan O’Neal v njegovi mogoče zadnji dobri vlogi.

YouTube slika preogleda

7. To Live And Die In L.A. (1985): režija William Friedkin

Poskus režiserja preseči njegovo prejšnjo uspešnico The French Connection. Finančno mu je ni uspelo preseči, “car chase” pa je postal res enkraten, še bolj spektakularen kot njegov prejšnji film. William Petersen in pa Willem Defoe sta si v filmu prislužila velike pohvale, vendar je kariero bolj uspešno nadaleval slednji. Režiserjem zadnji veliki film, preden je utonil v povprečju.

YouTube slika preogleda

trailer in teaser filma

8. Colors (1988): režija Dennis Hooper

Film, ki se ubada s problemi v črnih predmestjih, v gangsterskih okrožjih. Robert Duvall in Sean Penn se odlično odrežeta v “chace” sceni, se pa izkaže, da gangsterski avto vozi voznica, črnka. Na koncu pa skoraj kot pri vsakem filmu, avto kriminalcev eksplodira, medtem ko svto policajv ne, tipičen zgled takratnih holywoodskih akcijskih filmov.

YouTube slika preogleda

9. Short Time (1990): režija Gregg Champion

Prvi “chase”, pri kateremu sem se hkrati lahko nasmejal in pa tudi užival. Policaj postane super policaj le takrat, ko ugotovi, da ima le še nekaj dni življenja pred seboj. Da bi svoji družini omogočil lepše življenje, mora umreti za vsako ceno kot junak v svoji službi, ker tako pravijo pravila njegove zavarovalnice. Vendar umreti le ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled.

YouTube slika preogleda

10. Terminator II: Judgement Day (1991): režija James Cameron

Tukaj pa so prvič na moji strani bolj aktualni motorji kot pa avtomobili. Mali motokros motor proti velikemu črnemu Keenwoothu pač nima veliko možnosti. Vendar na pomoč priskoči “Scwarzi” na Harley Davidsonu in ga reši iz krempljev ogromnega stvora. Zelo dodelani akcijski efekti so še bolj pripomogli k uspehu tega filma.

YouTube slika preogleda

11. Bad Boys (1995): režija Michael Bay

Dva črna policaja v črnem Porscheju 911 Turbo. Lovita slavno Ac Cobro. Vlogi se zamenjata; tisti, ki obožuje hitre avtomobile, je ranjen, tisti, ki ga je strah hitre vožnje, pa vozi avto. In to kako! Jeza je premagala strah, sedaj vozi še hitreje kot njegov kolega. In tudi bolj tvegano. Eden najboljših avtomobilskih dvobojev v zgodovini filma.

YouTube slika preogleda

12. Ronin (1998): režija John Frankenheimer

Grand Prix je prišel nazaj na cesto! Audi S8, Peugeot 406 in 605, Citroen XM, Mercedes Benz, BMW serije 5; luksuzni avtomobili po zavitih cestah v Franciji se ne menijo za poškodbe, za druge avtomobile, ne za ljudi in tržnico, ne za strele iz orožja. Kar jih zanima, je kako ukrasti skrivnostni kovček. Za to se morajo potruditi kar se da vsi, saj se kar tri obveščevalne službe zanimajo za taisti kovček: Američani, Rusi in pa celo Irci. Nimamo samo en car chase, ampak kar dva vrhunska:

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

13. The Fast and the Furious, 2 Fast 2 Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2001, 2003, 2006): režija Rob Cohen, John Singleton, Justin Lin

Vsi trije deli se ukvarjajo z zelo podobno tematiko: s tekmovanji navitih športnih avtomobilov. Te tri filmi so poslastica za tunerske navdušence: dobri avtomobili, vroče bejbe, veliko akcije in pa vonja po bencinu. Ni čudno, da so se ti avtomobili po filmu znašli tudi v računalniških igricah. S filmi pa je začela naraščati tudi radovednost glede tunerskih mojstrovin. Kaj pa mi je v teh filmih najlepše? Pogled za avtomobile v tisti modrikast plamen, ko se sprosti nitro!!!

YouTube slika preogleda

14. The Transporter 1,2 (2002, 2006): režija Louise Leterrier, Corey Yuen

Verjetno vam imeni režiserjev ne pove nič. Kaj pa tole ime: Luc Besson? Tisti, ki nas je že navduševal s “car chas-i” v filmu Taxi se je pri teh dveh filmih podpisal kot producent in pa tudi scenarist. Tipična šola francoske “car chase” akcije. In spet so aktualni policaji v Peugeotih :D (vsaj v prvem delu).

YouTube slika preogleda

15. Matrix Reloaded (2003): režija Larry in Andy Wachowsky

Svet se je znašel v škripcih. Borci Siona nujno potrebujejo odrešitelja. In prišel je Neo, in se je akcija takoj začela. Za nas, avtomobilistične navdušence, je scena na avtocesti, ki so jo zgradili posebej za ta film, res nekaj vrhunsko narejenega. Sicer je zelo nadrealistična, vendar vseeno akcije ne zmanjka. Sicer pa v resnici akcija traja kar 17 minut, zato sta tu dva dela.

YouTube slika preogleda

Prvi del

YouTube slika preogleda

Drugi del

16. Bourne Supremacy (2005): režija Paul Greengrass

Nekateri se radi spominjamo socializma. Ta “car chase” pa je postavljen v Rusijo, kjer se dirak z Ladami in pa Volgami, skratka ruskimi avtomobili. Za tiste dobre policijske avtomobile pa imajo stare črne Mercedes – Benze. Ta “car chase” je bil izbran za najboljšega v letu 2005.

YouTube slika preogleda

Moji osebni najljubši clipi:

  • The French Connection;  zaradi enkratne kamere
  • Mad Max; zaradi enkratne glasbe (Motorhead: Ace of Spades)
  • Ronin; ker je za znoret dobro posnet
  • Matrix Reloaded; ker je akcija še na sopotnikovem sedežu s pretepanjem
  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !