K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Danes je poseben dan…

Objavil Janša Nejc, dne 31.10.2007

… za skupino Queen. Čeprav že nekaj časa ne igrajo več skupaj, se še vedno vrtijo po radijskih postajah. Vrsti svojih hitov se lahko zahvalijo svojemu pevcu Freediju Mercuryju, glavnemu piscu besedil, ki pa je pred skoraj 16 leti umrl za posledicami AIDS-a. Za skupino je bil datum 31. oktober 1975 prelomen.


To je dan, ko so prvič izdali skladbo Bohemian Rhapsody. Takoj se je uvrstila na vrh britanske lestvice, tam pa je tudi ostala 9 tednov. Ta skladba je bila prvi veliki mednarodni hit Queenov, po njej so postali svetovno znani bend, po njej se je skupina Queen z zlatimi črkami zapisala v zgodovino rocka. Revija Rolling Stone jo je na svoji lestvici 500 najboljših pesmi vseh časov uvrstila na 163 mesto s pripisom, da je to najbolj operni rock komad vseh časov.

Zanimivo je, da so jo na začetku smatrali kot veliko predolgo pesem za radijske postaje oz. za sploh kakšen velik hit. Vendar je Freddie rešil svojo pesem. Poznal je namreč DJ-a iz Londona in mu dal kopijo pesmi rekoč, da je to osebna kopija in da naj jo ne vrti. Seveda je DJ naredil ravno obratno. Poslušalcem svoje oddaje je predvajal delčke te pesmi, na koncu pa jo je vrtel kar 14 krat na dan. Trik je uspel, pesem je postala mega hit.

YouTube slika preogleda

Na to pesem so naredili tudi promocijski video posnetek. V večini se strinjajo, da je to tisti pravi začetek videospotov, nekatere ankete pa so pokazale, da je ta videospot najboljši videospot vseh časov v Britanij. Resda, da so pred tem že obstajali videospoti (Queen je npr. jih že imela za pesmi Liar in pa Killer Queen), vendar ravno zaradi tega, ker je bila uspešnica, je bil to nekakšen začetek videospotov. Tisti čas so na BBC-ju imeli oddajo Top of the Pops, kjer so glasbeniki in skupine predstavljali svoje hite z nastopi v živo. Od sedaj naprej ni bilo treba. V eter so spustili samo ta promocijski video, tako ni bilo treba skupini sploh priti na oddajo. Revolucija videospotov se je začela, vse zasluge pa imajo ravno Queeni.

Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landslide
No escape from reality
Open your eyes
Look up to the skies and see
I’m just a poor boy, I need no sympathy
Because I’m easy come, easy go
A little high, little low
Anyway the wind blows, doesn’t really matter to me, to me

Mama, just killed a man
Put a gun against his head
Pulled my trigger, now he’s dead
Mama, life had just begun
But now I’ve gone and thrown it all away
Mama, ooo
Didn’t mean to make you cry
If I’m not back again this time tomorrow
Carry on, carry on, as if nothing really matters

Too late, my time has come
Sends shivers down my spine
Body’s aching all the time
Goodbye everybody – I’ve got to go
Gotta leave you all behind and face the truth
Mama, ooo – (anyway the wind blows)
I don’t want to die
I sometimes wish I’d never been born at all

I see a little silhouetto of a man
Scaramouch, scaramouch will you do the fandango
Thunderbolt and lightning – very very frightening me
Gallileo, Gallileo,
Gallileo, Gallileo,
Gallileo Figaro – magnifico

But I’m just a poor boy and nobody loves me
He’s just a poor boy from a poor family
Spare him his life from this monstrosity
Easy come easy go – will you let me go
Bismillah! No – we will not let you go – let him go
Bismillah! We will not let you go – let him go
Bismillah! We will not let you go – let me go
Will not let you go – let me go (never)
Never let you go – let me go
Never let me go – ooo
No, no, no, no, no, no, no -
Oh mama mia, mama mia, mama mia let me go
Beelzebub has a devil put aside for me
for me
for me

So you think you can stone me and spit in my eye
So you think you can love me and leave me to die
Oh baby – can’t do this to me baby
Just gotta get out – just gotta get right outta here

Ooh yeah, ooh yeah
Nothing really matters
Anyone can see
Nothing really matters – nothing really matters to me

Anyway the wind blows…

Besedilo pesmi je tudi zelo skrivnostno. Veliko jih je ugibalo, kaj bi lahko pomenilo. Ponavadi so člani skupine tudi kaj povedali o pomenu celotne skladbe, Freddie pa je ponavadi, če so bile pesmi zelo osebne, o tem bolj malo govoril. Vseeno je na tiskovni konferenci o tej pesmi tudi dejal:

It’s one of those songs which has such a fantasy feel about it. I think people should just listen to it, think about it, and then make up their own minds as to what it says to them…’Bohemian Rhapsody’ didn’t just come out of thin air. I did a bit of research although it was tongue-in-cheek and mock opera. Why not?

Zanimivo pa je, da ko so izdali albun Greatest Hits za Iran, se je na pampletu albuma v farsiju znašel tudi prevod le te pesmi in pa tudi, kaj naj bi pomenila. Govori namreč o mladem fantu, ki je ponesreči ubil nekoga in je kot Faust prodal svojo dušo hudiču. Noč pred njegovo eksekucijo kliče boga v arabščini (“Bismillah”) in s pomočjo angelov reši svojo dušo pred Shaitanom (satan).

Pesem, ki je dolga 5 minut in 55 sekund, je mešanica raznoraznih stilov. Razdeljena je na 6 sekcij: Intro, balada, kitarski solo, opera, del heavy metala in pa outro. Potrebno je bilo zelo veliko presnemovanja, da je opera s slavnimi Galileo in Magnifico vzkliki uspela. Samo za opero so potrebovali v studiju kar tri tedne. Intro in balada povesta vso resnico o umoru in kesanje, kitarski solo pa nas uvede v notranji boj tega maldeniča. Opera predstavlja vrhunec teh bojev, kjer prosjači boga, kliče k njemu. Svojo jezo na nekoga izrazi v delu heavy metala, v outru pa se nekako vda v svojo usodo. Na koncu pa veliki gong verjetno pomeni odrešitev, konec obsodbe.

Popularnost te pesmi ni nikoli bila vprašljiva. V Veliki Britaniji jo kotirajo zelo visoko, na njihovih lestvicah najboljših pesmi je vedno med prvih pet, ponavadi na prvem mestu ali pa na drugem. Četudi je v živo zaradi težkega srednjega dela niso mogli vedno igrati, je še vedno ostala ena nepogrešljivih evergreenov sveta rocka. Še v filmu Wayne’s World se najde. Rapsodija še vedno traja.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Danes je poseben dan…”

  1. diaaa diaaa pravi:

    Rapsodija v pravem pomenu besede – višek ustvarjanja moderne glasbe. Queen so bili genialni, s Freddiejem na čelu. Ljubim to pesem. :D

  2. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi:

    Queeni so vecni!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !