K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

The Beatles – fenomen svetovne glasbe

Objavil Janša Nejc, dne 30.10.2007

Naslonim se v moj stol in začnem brskati po internetu. Zasledim lestvico 500 najboljših albumov po mnenju svetovno znane revije Rolling Stone. “Hmmm, to zna biti zanimivo” sem si rekel in se poigraval z mislijo, kdo od izvajalcev bi lahko bil prvi na tej lestvici. Prvi, ki so mi padli na pamet, so bili Rolling Stonsi, lahko bi pa tudi bili Beatli, mogoče Madonna, Michael Jackson ali pa kakšen nov izvajalec. Malce me je vseeno presenetilo, ko sem zagledal na vrhu lestvice Beatle, vendar album mi ni bil preveč znan (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band). Bolj me je presenetilo, da ni bilo Michaela Jacksona ali pa Madonne med najboljših 50, še bolj pa, da se je tam znašlo kar 6 albumov slavnih Beatlov. In tako sem začel prek njihovih komadov bolj spoznavati njihove posebnosti in pa strukturo, po kateri so tako slavni.


John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr – 4 imena, ki so zasnovala največjo senzacijo v svetu zabavne glasbe, skupino The Beatles iz Liverpoola. Podrli so vse rekorde, povzročili so kulturni šok v 60ih prejšnjega stoletja, bili so invatorji raznoraznih glasbenih stilov… Lahko rečem, da so bili najbolj prodirni, posnemani bend vseh časov.

Vendar je vsak začetek zelo težak. Tudi Beatli so se morali prebiti skozi različne težave. Sprva so se imenovali The Quarrymen, bend pa je nastal pod okriljem Johna Lennona. Velikokrat so se preimenovali, dokler se niso dokončno leta 1960 poimenovali kot The Beatles. Istega leta so potovali v Hamburg, kjer so kot skupina igrali v nočnih lokalih. Tam so bili, dokler jih ni našel George Martin, ki jim je predstavil Ringo Starra – prej so Beatli imeli več bobnarjev. George Martin jim je tudi zagotovil enoletno pogodbo z založbo EMI. Njihov prvi singel Love Me Do se je uvrstil leta 1962 na 17 mesto na britanski lestvici, njihov drugi singel Please Please Me pa se je že uvrstil na drugo mesto britanske lestvice. Popularnost je rasla, počasi pa je prerasla v Beatlemanijo. Najstnice po vsem svetu so dobesedno “napadle” njihove koncerte. Beatli so začeli ustvarjati novo modo: nove pričeske, stil oblačenja… To je bil razcvet britanskega šovbiznisa. Pa še avtomobil Mini se je prodajal v enormnih količinah.

Do leta 1966 so Beatli nastopali na koncertih. Vmes jih je kraljica počastila s tem, da so postali MBE – Member of the Order of the British Empire. Počasi pa so začeli oblikovati svoj stil v psihadelični rock. Izzivali so javnost z izjavami, bili so proti vojni, zagovarjali so uporabo drog, John Lennon pa je tudi izjavil, da je bend bolj popularen kot Jezus. Kasneje se je moral na pritisk javnosti opravičiti. Od takrat naprej niso več nastopali na koncertih, ampak so začeli osnovati svojo ekspirimentalno glasbo v studijih.

Album Rubber Soul je bil korak naprej njihovim mladostniškim in ljubezenskim napevom. Čutila se je že prisotnost “flower power” generacije, ki so jo Beatli med prvimi tudi osnovali. Prvi njihov samo studijski album Revolver, kasneje Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band in pa white album so bili vrhunec njihove glasbene kariere. Tako sicer zakompleksanih, pa vendar zelo bogatih komadov še niso uglasbili. Dodajali so nove prijeme v glasbi(nova zvrst popa, tudi hard rock, zametki metala), nove instrumente (indijski sitar), povečala se je poraba drog(LSD, marihuana), iskanje spiritualnosti s pomočjo hindujščine, nova zunanja podoba benda, zelo barvne kombinacije, psihadelični komadi in pa tudi po eni strani filmi, zametki videospotov – v obliki filma (začeli so že z A Hard Day’s Night, nadaljevali z Help!, Magical Mystery Tour, Yellow Submarine in pa končali z Let It Be)… Začeli so čisto nov kroj glasbe, ki je pometla z dotedanjimi stalnicami in postavila nove standarde.

YouTube slika preogleda

Trailer filma Yellow Submarine 

Na žalost so skupno naredili še dva albuma: Abbey Road in pa Let It Be, preden je skupina zaradi notranjih trenj razpadla. Delno je kriva nova spremljevalka Johna Lennona, Yoko Ono. Ko se je pojavila v življenju vseh navzočih, člani skupine niso dobivali toliko pozornosti od Johna Lennona kot poprej. Vez med njimi se je zato zrahljala. Njihov zadnji nastop v živo je bil slavni nastop na strehi studija v Abbey Roadu, kjer so peli Get Back. Po razpadu so vsi šli v samostojne kariere. Vsi, razen Ringo Starra, ki je postal priznan igralec, so naredili svoje samostojne albume, Paul McCartney pa je osnoval skupino The Wings, ki je bila uspešna predvsem v sedemdesetih. Prvi udarec za Beatle je bil umor Johna Lennona leta 1980. Ravno takrat se je šušljalo, da so hoteli priti spet skupaj. Le en preblisk leta 1995, ko so preostali člani skupine spravili skupaj hit Free As A Bird, so izdali svojo celotno zbirko pesmi v treh albumih Anthology I, II in III. Leta 1997 pa je umrl še George Harrison, tako, da sta sedaj pri življenju ostala še Paul McCartney in pa Ringo Starr. Pravljica se ne bo nikoli več ponovila, ostalo pa je zelo veliko spominov, ki ne bodo odnehali prepevati.

Izbral sem si njihovo pesem Strawberry Fields Forever, ki je kritično verjetno najbolj čislana pesem skupine:

YouTube slika preogleda

Let me take you down
cause I’m going to strawberry fields
Nothing is real
and nothing to get hung about
Strawberry fields forever

Living is easy with eyes closed
Misunderstanding all you see
It’s getting hard to be someone
but it all works out
It doesn’t matter much to me

Let me take you down
cause I’m going to strawberry fields
Nothing is real
and nothing to get hung about
Strawberry fields forever

No one I think is in my tree
I mean it must be high or low
That is you can’t, you know, tune in
but it’s all right
That is I think it’s not too bad

Let me take you down
cause I’m going to strawberry fields
Nothing is real
and nothing to get hung about
Strawberry fields forever

Always know sometimes think it’s me
But you know I know when it’s a dream
I think I know I mean, ah yes
but it’s all wrong
that is I think I disagree

Let me take you down
cause I’m going to strawberry fields
Nothing is real
and nothing to get hung about
Strawberry fields forever
Strawberry fields forever
Strawberry fields forever

Pesem je napisal John Lennon med snemanjem filma How I Won The War, kjer je igral eno izmed glavnih vlog. Ko so začeli jemati LSD leta 1965, se je tudi zgradba njihovih besedil zelo spremenila. Kasneje pa so vpeljevali tudi nove glasbene prijeme in tehnike. Ta skladba predstavlja vrh le teh prijemov, tj. psihedelični rock. V skladbi lahko slišimo Starrove bobne, zaigrane nazaj, klaviature na začetku (prvič v zgodovini je bil zaigran Mellotron – nekakšen starejši syntersyser), indijska glasbila, orkester, na koncu pesmi pa imitacijo vlaka. Beatli so se začeli zelo ukvarjati z presnemovanjem zvokov eden čez drugega, da na koncu nastane prava melodika.

Strawberry Fields je krščanska ustanova, locirana zelo blizu Lennonovega rojstnega kraja. Skladba je nekakšen spomin na otroška leta v Liverpoolu. Kasneje je Lennon dejal, da se je spominjal ansambla te ustanove; takoj ko je začel igrati, je on skočil iz postelje in g ahitel poslušati. In vendar se v tej pesmi pojavi bolečina, ki jo Lennon izraža. Ravno takrat se je ločeval od svoje prve žene, halucinacije po LSD-ju pa so mu v spomin pripeljale težko otroštvo. Njegov oče ga je, ko je bil še majhen, zapustil, tako da ga je John videl samo dvakrat, dokler ni postal slaven.

Videoposnetek je eden izmed prvih zametkov videospotov, je zelo konceptualen, saj vsebuje film, posnet nazaj, “stop animacijo”, obarvane negative filma, prelivanje slik, hitrejši posnetek, velika pozornost pa je tudi na detajle obrazov vseh članov benda.

Kot zanimivost: na koncu pesmi se sliši, kako John Lennon izgovori “cranberry sauce”. Nekateri so mislili, da je povedal “I burried Paul”, kar bi bila nekakšna potrditev o govoricah, da je Paul McCartney mrtev. Te govorice so prerasle že v legendo, nekateri v to še vedno verjamejo, iščejo nekakšne skrite simbole na naslovnicah albumov in pa subliminarna sporočila v pesmih. Vendar obstaja članek, ki vse to zanika.

Poseben primer subliminarnega sporočila v pesmih skupine The Beatles je pesem iz albuma White Album Revolution No.9, ki v bistvu ni pesem, je samo skupek vsemogočnih zvokov v eno celoto. Slavni zvok “Number 9″, ki se ponavlja, nam v bistvu v reverzi pove en in isti stavek: “Turn me on dead men… turn me on dead men…” . V drugi pesmi iz istega albuma I’m so Tired pa nam na koncu pesmi nekaj zamrmra. Zaigrano nazaj pa nam pove sledeče: “Paul is a dead man, miss him, miss him, miss him”. Vse to se nanaša na govorice o Paulovi smrti, vendar je verjetno to samo markentinška poteza ali pa tudi poigravanje celotne skupine z ljudmi.

Znameniti verzi, vzeti iz pesmih Beatlov:

All You Need Is Love
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song title
How does it feel to be one of the beautiful people, now that you know who you are?
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Baby You’re A Rich Man
For I don’t care too much for money,
For money can’t buy me love.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Can’t Buy Me Love
When I find myself in times of trouble
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Let It Be
Eight days a week I love you.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Eight Days a Week
All the lonely people, where do they all come from?
All the lonely people, where do they all belong?
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Eleanor Rigby
I’m fixing a hole where the rain gets in and stops my mind from wandering where it will go.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Fixing a Hole
If there’s anything that you want,
If there’s anything I can do,
Just call on me,
And I’ll send it along with love from me to you.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: From Me to You
I’ve got to admit it’s getting better.
It’s a little better all the time.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Getting Better
Happiness is a Warm Gun
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song title
It’s been hard day’s night
And I’ve been working like a dog
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: A Hard Day’s Night
We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Yellow Submarine
She’s got a ticket to ride, but she don’t care.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Ticket to Ride
Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song title
It’s certainly a thrill, you’re such a lovely audience,
We’d like to take you home with us.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band
She loves you, yeh, yeh, yeh
And with a love like that you know you should be glad.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: She Loves You
Dear Sir or Madam will you read my book?
It took me years to write, will you take a look?
Based on a novel by a man named Lear and I need a job so I want to be a paperback writer.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Paperback Writer
He’s a real Nowhere Man,
Sitting in his Nowhere Land,
Making all his nowhere plans for nobody.
Doesn’t have a point of view,
Knows not where he’s going to,
Isn’t he a bit like you and me?
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Nowhere Man
Oh I get by with a little help from my friends,
Mm, I get high with a little help from my friends.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: With a Little Help from My Friends
When I get older losing my hair many years from now,
Will you still be sending me a Valentine, birthday greetings, bottle of wine?
If I’d been out till quarter to three would you lock the door?
Will you still need me, will you still feed me,
When I’m sixty-four?
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: When I’m Sixty-four
Yesterday, all my troubles seemed so far away,
Now it looks as though they’re here to stay.
Oh I believe in yesterday.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Yesterday
Give Peace a Chance
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song title
Strawberry Fields Forever
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song title
Picture yourself with a boat on a river with tangerine trees and marmalade skies.
Somebody calls you, you answer quite slowly a girl with kaleidoscope eyes.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: Lucy in the Sky with Diamonds
She’s leaving home after living alone for so many years.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song: She’s Leaving Home
We Can Work It Out
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song title
Back in the U.S.S.R.
The Beatles: John Lennon, Paul McCartney
Song title

Zanimive izjave Beatlov:

O pijači in o drogah:

“[LSD] went on for years. I must have had a thousand trips. I used to just eat it all the time.”
- John Lennon, 1970
“There’s high, and there’s high, and to get really high–I mean so high that you can walk on the water, that high–that’s where I’m goin’.”
- George Harrison, circa 1968
“I hope the fans will take up meditation instead of drugs.”
- Ringo Starr, 1967
“It [LSD] opened my eyes. We only use on-tenth of our brain. Just think of what we could accomplist if we could only tap that hidden part! It would mean a whole new world if the politicians would take LSD. There wouldn’t be any more war or poverty or famine.”
- Paul McCartney, 1967
“I now realize that taking drugs was like taking an aspirin without having a headache.
- Paul McCartney, 1967

O veri:

“There’s a woman in the United States who predicted the plane we were traveling on would crash. Now, a lot of people would like to think we were scared into saying a prayer. What we did actually–we drank.”
- Ringo Starr, 1966
“Christianity will go. It will vanish and shrink. I needn’t argue about that. I’m right and will be proved right. We’re more popular than Jesus now; I don’t know which will go first, rock ‘n’ roll or Christianity. Jesus was all right, but his disciples were think and ordinary. It’s them twisting it that ruins it for me.
- John Lennon, 1966 (This quote sparked quite a large controversy, as many of you might know)
“Look, I wasn’t saying the Beatles are better than God or Jesus. I said ‘Beatles’ because it’s easy for me to talk about Beatles. I could have said TV or the cinema, motor cars or anything popular and I would have gotten away with it.”
- John Lennon, 1966
“No I wouldn’t say that at all.”
- John Lennon, 1966, in response to the question “Do you feel you are being cruicified?”

Smešne izjave:

“Will the people in the cheaper seats clap your hands? And the rest of you, if you’ll just rattle your jewelry.”
- John Lennon, 1963, at the high point of the group’s set during the Royal Variety Performance before members of the British Royal Family.
“We ice skate.”
- George Harrison, 1964, when asked by a reporter “What do you do when you’re cooped up in a hotel room between shows?”
“You.”
- John Lennon, 1964, when asked by a reporter “What have you seen that you like best about our country?”
“I don’t know, it must be the weather.”
- John Lennon, 1964, when asked by a reporter “Why do you think you’re so popular all of a sudden?”
“So this is America. They must be out of their minds.”
Ringo Starr, circa 1964, arriving in America for the first time.
“I call it Arthur”
- George Harrison, 1964, when asked what the Beatles called their haircuts.

O Paulovi “smrti”:

“I am alive and well and unconcerned about the rumors of my death. But if I were dead, I would be the last to know.”
- Paul McCartney, 1969
“I’m not going to say anything because nobody believes me when I do.”
- Ringo Starr, circa 1969

Za konec pa še en zanimivi zapis Johna Lennona:

By hook or by crook, I’ll be last in this book

…in tukaj je še zadnjič…

 • Share/Bookmark

32 odgovorov v “The Beatles – fenomen svetovne glasbe”

 1. lukav lukav pravi:

  :ava: :ava: :ava: :ava:

 2. likard37 likard37 pravi:

  dobro si se spomnil malo omeniti Beatle. Malo me je zbodlo, da se ti Sgt. Peppers loinel heart’s club band zdi “manj” znan album, saj je plata od nekdaj znana kot legendarna in revolucionarna. To zadnje zaradi uporabe simfoničnega orkestra pri snemanju in drugih novih tehnik. Pa tudi tiste traparije okoli mrtvem Mc Cartneyu moram malo bolje prebrati. Prvič slišim, pa sem imel občutek , da o tej temi relativno veliko vem.LP

 3. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  @ Likard37

  Se mi je zdel manj znan, sam ga zdej bolje poznam :D

 4. clementino clementino pravi:

  Ja kr priden si bil ni kej. Mal preber moj blog ker ravno tako vsake tolko časa kaj o kaki legendi napišem.

 5. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi:

  Noja … Stvar okusa, ampak FENOMEN je pa se vedno the one and only Freddy Mercury.

 6. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  No, pa se rajš popravm – FENOMEN med skupinami
  Se pa seveda strinjam s tabo :D

 7. likard37 likard37 pravi:

  Sicer ne vem kaj razumeta pod terminom “fenomen” ampak The beatles , Queen, Stonsi …itd..itd brez dvoma zaslužijo mesto med fenomenalnimi fenomeni. Če pa je prostor samo za enega, potem pa bi bil tudi sam nekoliko v zadregi.

 8. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  No ja… Pa tko rečmo: bli so v šestdesetih prvi povsod, fenomeni so pa ravno zato. Sicer so pa resda 60ta polna samih fenomenov, Beatli so pa odprli vrata v čist nove glasbene smeri. Kjer so Rollingi peli o bolj temačni strani življenja, so pa Beatli v večini peli o ljubezni. Ne vem no, men so oboji zlo všeč, sm so mi Beatli mal bl, sm to je res stvar okusa. Zame so fenomeni :D

 9. ancha pravi:

  kaj naj rečem… ful hudo napisan:)
  pričakujem še kakšen tak članek!

  :D

 10. likard37 likard37 pravi:

  JanšaNejc, malo bolj natančno sem prebral tvoj post. Še kar dobro, bi pa vseeno rad vedel ali je res kdo na svetu glasbo Beatlov uvrstil med psihedelični rock ?!?!? Mislim, tisto o Ringu Starru kot o priznanem igralcu bi še nekako spregledal ampak ta se mi zdi pa nekoliko bosa!! lp

 11. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  @ Likard37

  Ringo Starr je bil v 70ih priznan igralec v nekaterih filmih. Ne vem, lahko greš na imdb.com pogledat – http://imdb.com/name/nm0823592/, drgač pa ni bil ne vem v kakšnih uspešnicah, je pa igral npr. s slavnim Petrom Sellersem.

  Glede psihadeličnega rocka… ne vem, kako bi ti lahko bolje razložu kt s tem, da si lahko najprej poslušaš nekaj njihovih komadov, npr. Revolution number 9 (ta je zelo zelo psihadelični komad), I am the Walrus, SFF, k ga maš gor, Lucy in the sky of diamonds, A day in the life, … Jest sem se osredotoču predvsem na besedila, pr nekaterih maš pa zlo velik že v glasbi posebnih efektov, kot npr. po domače povedan v rikverc predvajan posnetek. Predlagam ti, d poslušaš še druge predstavnike psihadeličnega rocka: prvi album od Pink Floydov – še najbolj očiten psihadelični album (Piper At The Gates Of Dawn), Gratefull Dead, the Doors, Jefferson Airplane, po svoje so tud Rolling Stonsi tvorci psihadeličnega rocka. Povsod, kjer si boš kej pogledov o psihadeličnem rocku, boš sigurno mel notr omenjene Beatle pa te bende.

  P.s.: seveda da ne pozabim… tudi The Velvet Underground – http://klobi.blog.siol.net/2007/05/30/the-velvet-underground-najvecji-band-vseh-casov/ so iz vrst psihadeličnega rocka :D . lp

 12. macca macca pravi:

  Zame največja skupina vseh časov, McCartney pa največji glasbenik. Ni kaj, sem pristranski. Srci mi kar zaigra, ko kje preberem, da še kdo obožuje beatle.

 13. macca macca pravi:

  Aja Likard37, enkrat so bile ene oddaje o moderni glasbeni zgodovini na RTV in so glasbeniki 60-ih let rekli, da ko so prvič slišali komad beatlov Tomorrow Never Knows ob tem spoznali, da je psihadelična glasba tisto glavno v tistem času.
  Najbrž je pa Ringo toliko priznan igralec kot Britney Spears. :)

 14. likard37 likard37 pravi:

  Dobro, če je tako pa naj bo to psihedelični rock. Saj niti ne bi protestiral, če bi mi kdo rekel, da so se bežno spustili med ekperimentiranje v zadnjem obdobju delovanja (npr helter skelter ali day in the life )ampak, da Beatle kar označimo za psihedelijo…dobro jebi ga!

 15. Pris Pris pravi:

  Ogromno raznih napakic in netočnosti v tekstu, ampak se je vsaj kdo spomnil na ta odličen bend …

 16. actooon pravi:

  Ja, plate Sgt.Peppers… in Magical Mystery Tour imajo vse prvine psihodeličnega rocka. 25 let sem že v muski, od tega 20 profesionalno. Beatli so me zapeljali na to pot,ker so konec 1980. ustrelili Lennona in sem jih začel poslušati.

  Ne mečite Beatlov v isti koš z drugimi velikimi bendi – Beatli so postavili nove standarde v moderni glasbi. V vsem so bili pionirji. Beatli imajo posebno mesto v glasbi, drugačni so. Za tisti čas so bili avantgarda, kar pomeni,da so delali zadeve,ki jih nihče prej ni.

  Šele zdaj, pri 40ih razumem, kako velik vtis so naredili name v 7. razredu oš, da sem totalni hard rocker in metalec začel poslušati Njih. Brati knjige o njih. Si vse stene polepil z Njimi. Začel igrati kitaro in bass, naredil bend.

  Ringo Starr pa ni priznan igralec. Je igral v nekaj filmih, največkrat sebe. Je pa eden najboljših bobnarjev vseh časov – ker igra enostavno in točno.Pravi ton na pravem mestu. To mi je dejal celo Borut Činč (Buldožer),ko sem leta 1992 snemal solo plato pri njem. Tik preden sem odšel za basista v Don Mentony Bend,ki danes nič več ne pomeni. Beatli pa svetijo z nezmanjšano močjo. Kot Elvis.

 17. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  @Pris

  Slovnica je bla zmerej moja slabost. Jest samo pišem in pišem, pa ne gledam, kako je kej napisan, se bom pa v naslednje bolj potrudu :D

 18. macca pravi:

  @Likard37:
  Saj jih tudi jaz ne razumem kot psihadelike, ampak so pa imeli kar velik vpliv na to zvrst. Ej, eni jih poznajo samo po Yesterday ali pa Help, tisti nimajo pojma…
  A v Sloveniji obstaja kakšen fan club?

 19. likard37 likard37 pravi:

  No, jaz mislim , da jih poznam po vseh sto in nekaj komadi. Kakšno malenkost sem mogoče spregledal-pozabil kje tam okoli belega albuma. Je pa tudi res , da se preko 20 let nisem spomnil kaj prida poslušati njihove muzike. lp

 20. jagatinho pravi:

  Končno sem našel še kakšen vpis o Beatlih na slovenskih straneh. Bravo!
  Najboljši bend 20. stoletja, o tem mislim, da ni dileme. In to sem sam ugotovil šele pred kratkim, pri svojih 35-ih letih. Čeprav sem jih že kot otrok imel zelo rad, pa sem sčasoma malo pozabil nanje.
  Zdaj pa si počasi izpopolnjujem zbirko vseh njihovih plošč in tudi DVD-jev.
  Dosti filmčkov o Beatlih sem že uploadal na you tube. Če koga zanima, si jih lahko ogleda, tam imam enak nick.

 21. Uros pravi:

  lep blog to je pa najbolša skupina vseh časov.:Dlepo da se je gdo na njih spomno obužujem jih…nobena skupian jih še ni prekosila.

 22. Uros pravi:

  najbolša skupina vseh časov nihče jih ni prekosil obužujem jih…lepo da se je gdo na njih spomno

 23. Bojan marsetic pravi:

  Makaj, Lepo da je en tip naredu malo izjav ki jih ceprav srfam kr neki o takih straneh, bravo TIP.

  Naredili so super glasbo z ironijo , enostavnostjo in inspiracijo -

 24. petrca* pravi:

  se strinjam z urošm res so d best…tale muska 21.stoletja je ubistvu eno sranje mislm tko vse je že kko bi rekla že slišano nč nouga ne znajo narest no… BEATLES 4 EVAAAAAAAAAA

 25. lejči pravi:

  no no petrca*

 26. lejčy pravi:

  BEATLES 4 EVER

 27. tjani pravi:

  Uh, spominčki, spominčki…na moja srednješolska leta (pred mal več, kot desetimi leti), ko sem bila čisto zaljubljena vanje. Najboljša skupina, res. Tako preprosta, skoraj malo naivna, zabavna… Aua, kaj bi dala, da bi lahko živela v 60. ih letih prejšnjega stoletja…
  Vesela sem, da sem našla tvoj članek. Upam, da se tudi danes še najdejo najstniki, ki jih z veseljem poslušajo.

 28. xbbx pravi:

  Se strinjam de je ena iz med najpopularnejših in najbolših rockovsih skupin vseh časov.Mmpak osebno mi Beatli niso posebej pri srcu čeprav vem da so zaznamovali zgodovino rocka.Pa brez zamere tisti ki ste nihovi fani.

 29. Tajda pravi:

  Odličen članek ;)
  Z eno ogromno napako. George Harrison je umrl leta 2001 in ne 1997.

  LP

 30. Sabinček *** pravi:

  mene pa kaj več zanima o Paulovi smrti. Sem slišala za zvočne posnetke nekje, bi jih lahko dal na to stran prosim, hvala

 31. Sabinček *** pravi:

  sem stara 14 let, pa sem nora nanje, seveda večina sošolcev in sošolk niti nw kdo so, mislim haloo… so pa ja najboljši, me pa zanima še kaj več kot osnovno znanje… o njih bi rada vedela VSE!!! do podrobnosti. v mariboru in ljubljani sm našla beatles plošče, čeprav wm da še jih imajo tudi drugod, ampak kupila sem si abbey road in magical mystery tour. Takrat niso imeli albuma let it be al pa sgt. pepper, si pa zelo želim tudi white album in rubber soul. uh, tisti ki imate doma ploščo magical mystery tour, ste dobili priloženo knjižico? kr mi je mami povedala, da teh nekoč niso meli :S … če sti kaj brskali po trgovinah, ste morda tudi vi opazili nekakšno knjigo z naslovom 365 days with the beatles… mislim vsaj. malo sem jo prelistala in zdela se mi je fuuuuuul dobra, žal pa takrat nisem imela toliko žepnine, saj sem vse porabila za plošči. tnx da ste to objavli, čist SM VSHINIČNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Beatles 4 ever. ima kdo kakšne podpise od njih, kr sem paulu že pred letom dni poslala in še pisma nisem dobila, pa tudi na nekem portalu(sem si ogledala) so odgovorili, da ne pošilja, ve kdo zakauj? ringotu sem poslala pred nekaj meseci in upam, da mi bo poslal svoj avtogram. dio

 32. dare pravi:

  Sabinček … Paul (še) ni umrl. Umrl je George (Harisson) in ubit je bil John (Lennon) ostala dva sta pa še živa. Sicer pa po mojem lahko zveš vse in še kaj povrh o Beatlesih na internetu, ni bil hudič. Lahko pa greš v knjižnico. Tam boš dobila dve bukvi, eno rdečo in eno plavo The Beatles, ki jo je pred dobrimi dvajsetimi leti prevedel Domicelj. Sicer je pa pomembneje od podpisov , da dobiš čimveč muzike. Tipi so posneli nekaj preko 100 pesmi na enajstih albumih.( Od začetka so snemali precej priredb.)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !