K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – trinajsti del

Objavil Janša Nejc, dne 29.10.2007

Spa Francorchamps – VN Belgije 1998

Leta 1998 je Michael Schumacher s Ferrarijem dobil veliko konkurenco v Mclarnu in Miki Hakkinenu. Proti koncu sezone se je začel približevati takrat vodilnemu Hakkinenu in pred to dirko je bila razlika med njima 7 točk. Po kvalifikacijah si je pole privozil Mika Hakkinen, medtem ko je Michael Schumacher šele na četrtem mestu na svoji priljubljeni progi, na kateri je leta 1991 tudi debitiral v formuli 1.


V nedeljo je dirkače pričakal dež, kar je zelo razveselilo Michaela Schumacherja, ki je bil mojster za dež. Takoj po štartu pa je dirka bila prekinjena, saj so dirkači bili priča največji nesreči v zgodovini formule ena. Kar 13 dirkalnikov je sodelovali v nesreči, ki jo je povzročil David Coulthard, ki ga je zaneslo na ravnini po prvem ovinku na štartu. Ponovili so štart, ki pa se ga je lahko udeležilo le 18 dirkalnikov od 22tih. Po drugem štartu pa je presenetljivo prevzel vodstvo Damon Hill po odličnem startu. Za ovratnik pa sta mu dihala oba Ferrarija. Vodstvo je po nekaj krogih prevzel Michael Schumacher in zdelo se je, da mu nihče ne bo odvzel vodstva.

Michael Schumacher je počasi začel dohitevati osmouvrščenega Davida Coultharda. Ta se mu je umaknil na rob proge, Schumacher pa se je zaletel v zadek njegovega Mclarna. Schumacher je odstopil, takoj po prihodu v bokse pa je jezen šel v tabor Mclarna, kjer je ozmerjal Davida Coultharda. Pozneje je David Coulthard povedal, da se je sicer umaknil ob rob proge, vendar je bila ravno tam vidljivost zaradi preveliko vode na progi za njegovo formulo preslaba. Zato ga tudi Michael Schumacher ni opazil.

Za Damona Hilla je od takrat naprej vse izgledalo rožnato. Do konca je imel še nekaj krogov in po odstopu obeh Ferrarijev je bil trdno v vodstvu. Za njim pa je bil njegov moštveni kolega Ralf Schumacher. Šef moštva Eddie Jordan je bil vidno zelo živčen, na koncu pa se je vse lepo srečno izteklo. Prvič v zgodovini formule 1 je zmagal dirkalnik Jordan, piko na i pa je postavil Ralf Schumacher z drugim mestom. Odličen tretji pa je bil Jean Alesi s Sauberjem. Eddie Jordan pa je doživel še nekaj uspehov, dokler ni klavrno leta 2005 moral prodati svoje moštvo.

YouTube slika preogleda

Potek celotne dirke

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !