K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

In memorium: Colin McRae (1968-2007)

Objavil Janša Nejc, dne 16.09.2007

In spet se je dirkaški svet zavil v črnino… Po letalski nesreči je to soboto izgubil življenje slavni rally dirkač Colin Mcrae s svojim sinom Johny-jem in pa s svojimi prijatelji v helikopterju. Colin je bil vedno znan po svoji atraktivni vožnji na meji zmožnega. Velikokrat pa je tudi šel čez to mejo, zato so ga poimenovali Rolin’ McCrash. To je že tretja tragedija na otoku v svetu rally športa. Dve leti nazaj sta ravno tako umrla dva zelo pomembna člena tvorbe britanskih uspehov v WRC prvenstu: Richard Burns zaradi možganskega tumorja in pa Martin Park – sovoznik Markko Martina – v nesreči na rallyju Wales.


Colin, rojen si bil v dirkaški družini, oče Jimmy te je vpeljal v ta zelo adrenalinski šport že, ko si bil majhen otrok. Ko si ga opazoval, kako je leto za letom osvajal naslove v Veliki Britaniji, si si zaželel ravno takih uspehov kot on. S svojim bratom Alisterjem sta začela opozarjati nase že ob koncu 80ih let. Leta 1991 in 1992 pa ti je uspelo ponoviti očetov uspeh; postal si britanski prvak v rally-ju. V naslednjih letih si postal stalni voznik za moštvo Subaruja.

Svojo prvo zmago v svetovnem prvenstvu si doživel na svoji ljubljeni Novi Zelandiji. Pisalo se je leto 1993. Že naslednje leto si si privozil dve zmagi, leto zatem pa naslov svetovnega prvaka. Subaruju si pomagal v letih 1995-97 do osvojitve konstruktorskega naslova, vse si navduševal s svojo brezkompromisno vožnjo. Leta 1999 si odšel k Fordu in tam ostal do leta 2003, ko si odšel k Citroenu, tam pa si tudi uradno končal svojo bogato kariero. Svoj zadnji rally pa si odvozil za Citroen in sicer po Turčiji. Adrenalinska žilica pa te ni pustila pri miru, zato si šel tekmovat še na maratonski rally Pariz-Dakar. Tudi tam si se izkazal. S svojimi 25 zmagami si premagal dirkaške legende, kot so Ari Vatanen (ki ti je bil v mladosti idol), Juha Kankkunen, Markku Alen, Miki Biasion in še mnogi drugi.

Da ne pozabim omeniti, da si posodil svoje ime za eno izmed najboljših računalniških igric vseh časov: Colin Mcrae Rally. Vsi, ki smo lahko uživali ob tem, da smo se prelevili v rally voznike, pa čeprav samo za računalnikom, dobro vemo, da nam je bil užitek igrati to igrico. In nam še vedno je.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Colin Mcrae tribute videos

Še žalna izjava Colinovega očeta, Jimmy-ja McRae-ja:

“It is with much sadness and regret that we have to make this statement.

It is unbelievable that Colin and Johnny’s lives have been taken so prematurely and in such a tragic manner.

Colin was a great son, a loving husband to Alison and a fantastic father to Johnny and his big sister Hollie. Johnny was a great wee guy, spending every spare minute with his dad, and even at this early stage it looked like he had the potential to carry on the family dynasty.

Our thoughts are also very much with the families of Ben Porcelli and Graeme Duncan. Ben was a great buddy of Johnny’s and they had always spent a lot of time together both in and out of school. Graeme, who now resides in France, had been a close friend of Colin’s since their schooldays and was back in Lanark on holiday.

We are thankful for the overwhelming number of messages of support we have received from all around the world. Colin was very much an inspiration and role model to motorsport fans the world over.

As you can imagine this is a very difficult time for the family and we would ask that our privacy be respected and we be allowed to grieve in private.”

Hvala ti Colin za vse, kar si nam lahko prikazal. Vedno si nas spravil na noge s svojimi vragolijami, še večkrat pa smo v skrbeh čakali, če bo kaj prilezlo iz avta ven, ko si spektakularno si povzročil nesrečo. Hvala ti za vse veselje, tudi za solze, za svojo požrtvovalnost, hvala ti, da si lahko častno vodil naprej dinastijo zelo uspešne dirkaške družine Mcrae. Hvala ti za nepozabne trenutke. Pogrešali te bomo!

Photosession:

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “In memorium: Colin McRae (1968-2007)”

  1. gyzar gyzar pravi:

    kul prispevek!
    in ja, svet reallya res prehitro izgublja največja imena (i mean – burns!).

  2. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi:

    Jebiga … vsi bomo enkrat v krtkovi dezeli.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !