K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Gronholm vs. Loeb (Nova Zelandija)

Objavil Janša Nejc, dne 3.09.2007

Ravno v soboto zvečer sem šel na internet pogledat, kako je potekal tretji dan rally-ja po Novi Zelandiji. Prejšnji dan sem opazil, da je Sebastien Loeb imel pičlo prednost 1.7 sekund pred Marcusom Gronholmom in zato tudi pričakoval vražji boj med obema za prvo mesto. Nisem pa pričakoval, da bo na koncu vse skupaj res tako blizu. Po zadnji etapi je zmagal Marcus Gronholm za pičle (!!!!!!!!) 3 desetinke pred Sebastienom Loebom. To je dosedaj najmanjša prednost, s katero je sploh kdo zmagal na svetovnem prvenstvu v rally-ju.


Izvzeto iz Siolovega sportala:

To je bil pošasten boj, vodstvo sva si zadnji dan izmenjevala skoraj po vsaki hitrostni preizkušnji, razlika pa je bila vseskozi v nekaj desetinkah sekunde. Vse do zadnjega ne veš, kako se bo izteklo, in ko prideš do takšne zmage, ti zares odleže,” je bil navdušen 39-letni Marcus Grönholm, ki je po najtežje priborjeni zmagi (30. v karieri) od veselja začel skakati po strehi svojega Forda, zaradi česar bodo imeli mehaniki v moštvu kar nekaj dodatnega dela.

Videli ste, kako na tesno je šlo. Nisva mogla oba zmagati. Ko je Marcus po najinem prihodu v cilj zadnje hitrostne preizkušnje skočil na streho svojega dirkalnika, sem žal ugotovil, da je on srečni zmagovalec te drame,” je bil razumljivo slabše volje Sebastien Loeb.

YouTube slika preogleda

Zadnja etapa, ki je določila zmagovalca 

Oba sta se bojevala do zadnjih metrov, zmaga pa je bila ravno taka, kot če bi v formuli ena po toliko in toliko krogih prišla dirkača tesno eden za drugim. Velika razlika med forumlo 1 in pa rally-jem pa je, da je rally veliko bolj nevaren in nepredvidljiv šport. Pri formuli 1 se vedno vozi v krogih, tu pa so etape neki ponavadi bolj ali manj neznani cestni odseki, tako da se mora voznik zanašati na svoje dobre vozniške lastnosti. In ravno v tem je čar tega neverjetnega finiša. Ponavadi so v starih časih zmagovalci pridobili prednost tudi do treh minut ali več, sedaj pa so se razlike zelo zmanjšale.

Veselje v Fordovem taboru

Izkazal se je seveda tudi naš Andrej Jereb. Ker ni tako navajen makadamskih preizkušenj, je prvi dan odpeljal bolj previdno, nato pa je vedno bolj stopnjeval svoj tempo. NA koncu je v razredu PWRC zasedel 10 mesto, skupno je bil 26.,  za  zmagovalcem Gronholmom pa je zaostal 29 minut. To je sedaj za Andreja Jereba konec svetovne turneje, naslednje leto pa se bo potrudil spet dobiti možnost tekmovanja v okviru OMV rally ekipe.

Pred tem dosežkom pa je bil najbljižji rally finiš leta 1998 na Portugalskem. Na začetku rally-ja je povedel Colin Mcrae in je imel po prvem dnevu prednost 43 sekund pred Juho Kankkunenom in pa Carlosom Sainzom. V drugem dnevu je Mcrae izgubil polovico prednosti zaradi počene gume, zato pa se mu je približal Freddy Loix na 11 sekund, Carlos Sainz pa je z aMcraejem zaostajal 31 sekund. V finalnem dnevu Mcrae ni mogel doseči enakovredne časove Sainza, ki se mu je pred zadnjo etapo približal na vsega 7 sekund. Na zadnji etapi je Mcrae prišel do cilja, vedoč, da je še Sainz na progi. Sainz je uspel izničiti prednost na samo 2 sekunde, vendar je vse le zadostovalo za zmago Colina Mcrae-ja.

YouTube slika preogleda

Še malo vožnje s Colinom Mcrae-jem na tem rally-ju 

 

 

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Gronholm vs. Loeb (Nova Zelandija)”

  1. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi:

    Kva tale ford dela, a? :D :D :D To je odlom!!

  2. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

    Dobesedno ja hehe :D

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !