K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Skrivnostna letala 2.svetovne vojne – Sovjetska Zveza

Objavil Janša Nejc, dne 29.08.2007

Pod vodstvom Stalina je Sovjetska Zveza doživela marsikaj. Do druge svetovne vojne je bila ena izmed najbolj industrializiranih držav sveta. Imela je največjo letalsko floto v Evropi, če ne na svetu. Njihov najnovejši izdelek Polikarpov I-16 se je v španski državljanski vojni nekako proslavil kot zelo uspešen lovec. Vendar se nekako Stalin ni zavedel, da je nacistična Nemčija že začela izdelovati veliko boljše lovce in letala nasploh. Še pred drugo svetovno vojno je Stalin z Nemčijo podpisal obojestranski dogovor o nenapadanju in pomoči za oba naroda. Do leta 1941 je Stalin imel mir pred Nemci.


Po operaciji Barbarossa pa so Nemci zadali hud udarec Stalinovi Sovjetski Zvezi. Večina sovjetske letalske flote je bila uničena, še predno so jo lahko aktivirali. Naenkrat so Rusi izgubili več kot 1000 letal. Tako je postala Nemčija prva velesila v letaslki moči. Vendar Nemci niso računali na prostranost Sovjetske Zveze. Stalin je svoje glavne tovarne oroćja preselil v varno zavetje Uralskega hribovja. In tam začel na novo graditi svojo vojaško silo in pa letalstvo.

Največja napaka Stalinovega režima so bile čistke. Veliki ruski letalski inženirji so bili zaprti v gulak, nekateri so bili celo ubiti. To se je zgodilo tik leto pred drugo svetovno vojno. Po napadu Nemčije na Sovjetsko Zvezo pa je Stalin možje izpustil na prostost. In tako so ruski letalski strokovnjaki le pokazali svojo neverjetno sposobnost ustvarjanja čimbolj praktičnih modelov, ki so za preprosti za upravljanje in poceni. Vendar so bili te projekti do sedaj skriti zaradi komunistične vladavine v Rusiji. Zdaj pa nam zastavi dih, ko vidimo, kako napredni so bili ruski konstruktorji.

Sovjetska Zveza je ena izmed prvih držav na svetu, ki se je začela ukvarjati z raketnim motorjem. Prvega so zgradili že leta 1931 v Leningradu. Vendar so na začetku raketni motorji imeli veliko pomankljivosti, tako da je šele leta 1940 bil raketni motor na voljo, da se poizkusi na letalu. Veliko za zastoj na področju raketnih motorjev so naredile Stalinove čistke. Veliko ruskih znanstvenikov je bilo pobitih, preživelo jih je bolj malo. Sergej Korilov je bil začetnik raketnih motorjev, vendar so ga dali ubiti zaradi neresničnih podatkov. Kjer so bili Nemci začetniki reaktivnih motorjev, so Rusi bili začetniki raketnih motorjev.

Letala Sovjetske zveze:

1. Koroliev RP-318

Narejen že leta 1936 je bil Korolijev prvo letalo na raketni pogon v Sovjetski Zvezi. Njegov prvotni namen je bil poleteti čimvišje v ozračje in nasploh preučevati raketni pogon. Zaradi Stalinovih čistk je projekt zastal, prvi polet pa se je zgodil februarja leta 1940, devet mesecev po nemškem Heinklu He-176. Čeprav je pokazal, da je zmožno leteti z raketnim motorjem, so projekt ukinili.

2. Kostikov 302

Narejen takoj po uspešnem poletu prvega raketnega letala, je Kostikov 302 postal eden izmed prvih lovcev na raketni pogon v Sovjetski Zvezi. Sprva narejen pod vodstvom Tikonarovova je imel v nosu dva topova in dva še v krilih. Kostikov, ki je bil glavni krivec za poboj Korilova, se je spravil še na Tikonarovova in mu tako ukradel njegov izum. Leta 1943 so dali letalu pod krila še dva reaktivna motorja. Prvi polet je bil avgusta 1943. Letalo se je izkazalo kot lahko za upravljanje in pa hitro. Vendar so projekt leta 1944 ustavili.

3. Bolkovitinov Bi-1

Prvi lovec na raketni pogon v Sovjetski Zvezi je bil narejen leta 1940, prvi polet pa je potekal leta septembra 1941. Pilotiral pa ga je eden izmed prvih ruskih asov med drugo svetovno vojno Grigor Jakovljevič Bakčivandži. Imel je oborožitev dveh topov. Sicer je bil lovec zelo hiter, vendar so bili problemi z raketnim motorjem prehudi, zato so v naslednji izpeljanki dodali na koncu kril še dva reaktivna motorja. Vendar se je ta prototip pri prvem poizkusnem letu razstreščil, pri tem pa je umrl isti pilot, ki je pilotiral prvo izpeljanko. Do konca vojne so ga nekako izboljšali, vendar so po koncu vojne prišli v ospredje drugi modeli, tako so projekt ustavili.

4. LPL – “Leteča podmornica”

To zelo nenavadno letalo so začeli Rusi načrtovati že leta 1934. Njegov namen je bil najprej odleteti čez antipodmorniške mreže in potem se potopiti pod vodno gladino in napasti sovražnikove ladje, ki so ravno oblegale pristanišče. Torpeda sta bila nameščena pod trup letala, letalo pa je imelo tri 1000 KM močne motorje. Ta projekt so sprva ruski generali zelo hitro sprejeli za svojega, ampak potem je zaradi čistk projekt zastal in nikoli ni bil obnovljen.

5. Moskalyov RM-1

Letalo je prvi poskus lovca z delta krili. Projekt je začel nastajati že leta 1933, sprva z normalnim batnim motorjem, vendar je potem med drugo svetovno vojno Moskalijev videl, da je prihodnost v raketnih motorjih. Tako je naredil prototip SAM 4- Sigma, delat lovec z raketnim motorjem, verjetno bi ta lovec postal prvo letalo, ki bi prebilo zvočni zid. Vendar ta projekt ni nikoli prešel v fazo izdelovanja.

6. Antonov KT – leteči tank

Po nemški ofenzivi leta 1941 so Rusi rabili orožja, ki bi jih uspešno uporabljali proti Nemcem. Eden izmed predlogov je bila ta neverjetna zamisel o letečem tanku, ki bi lahko letel do partizanov za nemškimi linijami in jih tako oskrboval. Tank, sprva T-60, bi bil nameščen na leseno konstrukcijo jadralnega letala. Z letalom bi ga povlekli v zrak in nato spustili na tla kot jadralno letalo. Prvi testni let je bil zelo entuziastično sprejet, vendar so bili krivi drugi razlogi (premalo močno vlečno letalo), da se je projekt ukinil.

7. Polikarpov Malyutka

Ta model letala, ki je zelo podoben Messerschmitu Me-163, je začel svojo pot kot prototip leta 1943. Narejen je bil leta 1944, vendar je smrt konstruktorja Polikarpova ustavila projekt za vedno. Bil pa je oborožen z dvema zelo močnima topovoma.

8. Florov 4302

Ta model letala je prišel na deske leta 1943 kot projekt raketnega letala. Nejgov prvotni namen je bil poiskušati različne verzije kril. Takrat Rusi še niso imeli letala s krili nazaj, tu pa se je začela nova evolucija raketnih letal. Sicer niso imela še kril nazaj, vendar so bila krila zelo tanka. Projekt je zastal leta 1947, ko so dali Rusi prednost Mig-u.

9. MiG 8 Utka

To zelo nenavadno letalo so naredili proti koncu druge svetovne vojne, da bi poizkusili, kako se obnaša letalo s krili nazaj pri majhnih hitrostih. Narejen iz lesa je imel pogonsko moč za letalsko kabino. Ruski piloti so ga kljub nenavadni obliki zelo hvalili zaradi priročnosti in neverjetne lahkotnosti letenja. To je še vedno najbolj nenavaden model od vseh MiG-ov.

Po drugi svetovni vojni so Rusi nadaljevali s projekti še bolj zagreto, kot med drugo svetovno vojno. Ni čudno, da so bili vedno v koraku z ZDA, prehiteli pa so jih ravno tam, kjer so bili pionirji – v raketnem motorju. Še sedaj dobro vzdržujejo tradicijo dobrih letal, vendar jim je vseskozi kvarila sloves kvaliteta izdelkov. Sedaj se to počasi spreminja. Zato še malo počakajte in videli boste še kakšno čudo Ruske letalske industrije.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Skrivnostna letala 2.svetovne vojne – Sovjetska Zveza”

  1. *emo_saYlorka pravi:

    uah zaniMiu al kua =)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !