K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Skrivnostna letala 2.svetovne vojne – VB in ZDA

Objavil Janša Nejc, dne 22.08.2007

Začetek druge svetovne vojne je bil za zaveznike katastrofalen. Leta 1940 so praktično izgubili vso Evropo, razen južne Evrope in pa Velike Britanije. Sovjetska Zveza pa je bila takrat nekakšna zaveznica Nemčije. Tako so ostali Britanci sami zase. Istega leta so sprejeli z ZDA atlantsko listino, kar jim je omogočilo dobivanje surovin. Zato so lahko odbili napad Nemčije na njihovo deželo. Mreža radarjev jim je rešila kožo, prav tako pa pogum letalcev in nov tip letala Supermarine Spitfire. Vendar miru nad britanskim nebom do konca vojne ni bilo.


Američani se tako kot v prvi svetovni vojni niso hoteli vmešavati v vojno v Evropi, so pa pomagali svojim zaveznikom predvsem s sredstvi in orožji, ki so jih izdelovali v Ameriki. Nato pa je prišel udarec iz čisto drugega konca sveta. Japoncii so 7. decembra napadli Pearl Harbor in tako s tem razkurili Američane, da so tudi oni vstopili v vojno njprej z Japonci, nato pa s Nemci. Njihova takratna najboljša letala so bila: Bell P39 Airacobra, Curtiss P40, nekaj srednje težkih bombnikov in pa slavna leteča trdnjava Boeing B17.

Američani in Britanci so skozi naslednja leta dokazali, da njihovi industriji ni para. Vsako leto je naraščala proizvodnja orožja, tako hitro, da so imeli leta 1944 precej več vseh vojaških orožij kot pa Nemci in pa Japonci skupaj. V letalstvu so držali korak z Nemci, vendar so se sposobnosti batnih motorjev počasi bližale vrhuncu. Morali so si najti novo, bolj konkurenčno tehniko, da bi lahko svoje tekmece in sovražnike premagali. Spoznali so, da je prihodnost v reaktivnih motorjih. Tako so se začeli prvi koraki k spoznavanju reaktivcev, ki so potem po drugi svetovni vojni prevladovali.

Britanska letala:

1. Gloster E28/39

To je prvi reaktivec, ki ga je naredila Velika Britanija. Sicer se je projekt že začel leta 1940, vendar je prvi polet bil naslednje leto. Ker je bil polet uspešen, so v letalo dali še močnejši motor. Vendar je leta 1942 v naslednjem poiskusnem poletu motor eksplodiral in tako letalo ni prišlo v množično izdelavo. Da ne bo pomote, to ni prvo reaktivno letalo – prvo reaktivno letalo je bil Heinkel He178, vendar Heinkel ni bil zgrajen za vojaške namene. Gloster je bil oborožen s štirimi strojnicami.

2. Gloster Meteor

Gloster Meteor je bil prvi britanski reaktivni lovec, ki je sodeloval v drugi svetovni vojni. Operativno je začel leteti leta 1944, vendar jih je takrat bilo bolj malo na sceni, da bi kaj bolj intenzivno posegli v vojno. Večino teh modelov so naredili po vojni. Bojevali so se v korejski vojni, pomagali Izraelcem, da so lahko razširili svojo državo. Lovec je bil povsem primerljiv nemški Lastovki, vendar so tehnične rešitve iz lastovke prišle bolj prav zaveznikom. Oborožen je bil s štirimi topovomi.

3. De Havilland Vampire

Britanski drugi reaktivni lovec ni sodeloval med drugo svetovno vojno, vendar pa je njegov projekt zaživel leta 1942. Prvi polet je doživel septembra 1943, njegov namen pa je bil predvsem z raketami uničevati cilje. Hkrati je lahko tudi bil lovec, s svojimi štirimi topovi pa ni bil mačji kašelj nasprotnikom. Po drugi svetovni vojni je bil aktiven predvsem v mornarici.

Ameriška letala:

1. Bell P-59 Airacome

Prvi ameriški reaktivec, ki je nastal v sodelovanju z Britanci, ki so že imeli svoj reaktivni motor. Prvi je bil zgrajen konec leta 1942, do leta 1944 pa je bilo zgrajenih 66 primerkov. S svojo oborožitvijo treh strojnic in pa topa je sicer imel potrebno vojno opremo, vendar so ga množične izdelave stale težave in pa neokretnost v zraku. Tako je postal samo poskusni primerek.

2. Lockheed P-80 Shooting Star

Prvi pravi ameriški reaktivec, ki je še ujel svoj trenutek v drugi svetovni vojni. Leta 1943 so izdelali prvi primerek. Bil je znatno boljši od P-59 Airacomet-a, zato so ga lahko že leta 1945 Američani uporabljali proti Nemcem. Vendar vseeno ni oddigral vidne vloge, oddigral jo je kasneje, ko se je začela korejska vojna. Oborožen je bil sprva s šestimi strojnicami, vendar so ga kasneje bolj uporabljali kot letalo za šolanje pilotov.

3. North American P-82 Twin Mustang

Slavnega North American P-51 Mustanga so dali skupaj z drugim in je nastal… Dvojni Mustang. Glavna naloga tega lovca je bila ta, da je lahko spremljal ameriške bombnike do Japonske in nazaj. Vendar je bilo vojne kaj kmalu konec in so zato te “dvojne mustange” nehali izdelovati. Vseeno so le sodelovali v korejski vojni in prvo letalsko žrtev je sestrelil ravno ta nenavadni model.

4. Vought V-173 Flying Pancake

Ta nenavadni model je osnoval ameriški inženir Zimmermann. Proti koncu 30 let je inženir verjel, da lahko letalo leti tudi brez kril in vzleta navpično. V ta projekt so vložili precej denarja in pokazalo se je, da ta stvar zares lahko leti. Moj prvi vtis je bil, kot da bi bila to leteča veverica. Predhodnik helikopterjev in pa S/V-TOL letal je bil verjetno prvo letalo, ki je vzletelo navpično. Med drugo svetovno vojno so začeli izdelovati vojaško verzijo za letalonosilke, vendar je do leta 1947, ko je bil projekt zaključen, že prevladal reaktivni motor, zato so morali projekt prekiniti. Anekdota pravi, da so ljudje to letalo zamenjali z NLP-jem, saj je res izgledal kot leteči krožnik.

5. Northop XB-35 Flying Wing

Leta 1941 je Northop dobil nalogo iz ameriškega vojaškega štaba, da naredi daljnosežni težki bombnik na idejo letečega krila. Naredili so jih 200, vendar so jih nenehni tehnični problemi in pa za projekt prehiter konec vojne stali nadaljevanja projekta. Čeprav so po koncu druge svetovne vojne zamenjali propelerje z reaktivnim motorjem, je projekt propadel. Ko pa so začeli izdelovati moderen bombnik B2, so jim izkušnje iz tega programa prišle prav.

Ostali modeli, ki so dosegli samo status ekspirimentov

Vultee XP-54 “Swoose Goose”

Curtiss-Wright XP55 Ascender

Northop XP-56 “Black Bullet”

McDonnell XP67 “Bat”

Douglas XB-42 Mixmaster

Douglas XB-43 Jetmaster

Boeing XB47 Stratojet

Predhodnik Boeinga B52 Stratofortressa

Po drugi svetovni vojni so bili ti modeli v večini osnova za naslednje modele reaktivnih letal. Medtem, ko so Nemčijo okupirali, so dobili nekatere zelo zanimive podatke, ki so jih s pridom tudi vnovčili. Nemški znanstveniki pa so v večini prešli na ameriško stran in tako so nekako nadaljevali tradicijo zelo progresivnih in pa dih jemajočih projektov.

Nadaljevanje: skrivnostna letala Sovjetske Zveze

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !