K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Skrivnostna letala 2.svetovne vojne – Nemčija

Objavil Janša Nejc, dne 21.08.2007

Že kot osnovnošolski mulec sem rad prebiral stare knjige o letalih 20. stoletja. Najbolj pa so me fascinirala letala iz druge svetovne vojne. Še najbolj pa po tehnični plati nemška letala. Moja radovednost mi ni dala miru in tako sem prebral še nekaj bolj strokovnih knijg in spoznal nekaj zelo zanimivih orožij, ki prej sploh niso bila omenjena. Potem pa sem nekje staknil še dokumentarec o skrivnostnih orožjih iz History Channela. Čeprav so bili Nemci svetovni sovražniki – gledam iz vidika zaveznikov – so imeli neverjetno zelo pisane in tehnično inovativne različice orožij.


Mogoče poznate slavno polavtomatsko puško AK-47, bolje znano kot Kalašnikov. To orožje je bilo izpeljano iz orožja, ki so ga ustvarili Nemci – to je polavtomatska puška MP-44, zagotovo eno izmed najboljših orožij druge svetovne vojne. Vendar poanta tega članka ni v puškah, ampak v letalih, v inovacijah, ki so še vedno prisotne in tudi bodo zagotovo še dolgo.

V začetku druge svetovne vojne je imela Nemčija največjo zračno silo na svetu. In jo je s pridom tudi porabila, saj so v roku leta in pol porazili Poljsko, Dansko, Norveško, Belgijo, Nizozemsko in pa kot glavno trofejo Francijo. Nova taktika blitzkrieg je presenetila vse, pri tej taktiki pa so zelo pomembno vlogo imela tudi letala. Vendar so se stvari počasi začele obračati na glavo. Nemci niso pričakovali zagrizenega odpora RAF oz. Britancev, ki so jim ob pomoči dobro razvejanega sistema radarjev in pa novega lovca Spitfira prizadejali ogromne izgube. Vendar to še ni bila tista poražena Luftwaffe, kot je bila na koncu vojne. Do leta 1943 je nekako še imela dovolj letalske sile, vendar zavezniško bombardiranje in pa fronta na vzhodu jih je stala zelo veliko. Takrat pa so se začeli obupni poizkusi, da bi prenovili Luftwaffe z novimi letali, ki so ravnokar prišle iz risb v proizvodnjo. Zadnji obupani krik, ki pa na koncu ni zadostoval totalnemu kolapsu nekoč velike Nemčije.

Nemška letala:

1. Heinkel He280

Rodil se je prvi reaktivni lovec na svetu, začeli pa so ga počasi izdelovati leta 1939. Narejen bolj za propagando kot ne, je prehitel vse dotedanje lovce z batnimi motorji. Vendar je bilo takrat bolj malo interesa s strani Hitlerja, tako da je počasi odšel v pozabo. Leta 1944, ko se je ideja o reaktivnih lovcih spet ogrela, pa je moral odstopiti svoj položaj bolj znanemu lovcu, slavni lastovki Messerschmittu 262.

2. Messerschmitt Me262 Schwalbe (Lastovka)

Prvi reaktivni lovec, ki se je proslavil v resničnem boju. Ustvarjen leta 1942 je takoj naredil vtis na vodilne možje v državi. Vendar je moral počakati do leta 1944, da je lahko vstopil v boj. S svojo hitrostjo je bil strah in trepet vseh zavezniških pilotov, najbolj pa je bil ranljiv ob vzletu in prostanku, kar so zavezniški lovci s pridom uporabili. Krila so bila puščičasta, imel je 4 topove v nosu, nosil pa je lahko tudi bombe, kar je bila Hitlerjeva osebna želja. Bil je perfektev lovski bombnik. Vendar je prišel prepozno, da bi spremenil potek vojne.

3. Messerschmitt Me163 Komet

Prvi lovec na svetu z raketnim pogonom. Začel je leteti že leta 1942 in takoj podr svetovni hitrostni rekord ne 1000 km/h. Oborožen z dvema topovoma pa ni bil zelo konkurenčen ostalim letalom, saj je pilot imel veliko sreče, če je prišel živ in zdrav nazaj na letališče. Letalo je lahko dobesedno eksplodiralo, bili pa so tudi problemi s topovoma, ki nikakor nista hotela delovati. Kasneje so naredili izboljšano verzijo Messerschmitt Me263, vendar je bilo prepozno, da bi ga lahko uporabili.

4. Heinkel He162 Salamander/Volksjager (Ljudski lovec)

To je bil lovec, zgrajen poceni, enostavno in vendar zelo funkcionalno, saj je bil majhen. Narejen na poziv Hitlerja, naj bi imel nalogo napasti zavezniške težke bombnike. Imel je 2 topova, narejen je bil pretežno iz lesa, vendar jih je od načrtovanih 1000 bilo do konca vojne izdelanih le 170, zahvaljujoč podzemnim tovarnam.

5. Dornier Do335 Pfeile (Puščica)

Ta nočni lovec ima enkratno idejo – imeti motorja na nosu in v repu. Zato je imel odlične lastnosti manevriranja. Vendar kot tudi za ostala letala je tudi zanj konec vojne prišel prehitro, da bi se lahko proslavil v boju. Obstaja tudi dvosedežna verzija – dobesedno je imel dve kabini, sepravi za vsakega pilota svojo.

6. Arado Ar234 Blitz (Blisk)

Prvi reaktivni bombnik je prišel v uporabo med ofenzivo v Ardenih, decembra 1944. Nosil je lahko do 2000 kg bomb in bil tudi hitrejši od večine zavezniških lovcev. Obstajala pa je tudi verzija s štirimi reaktivnimi motorji.

7. Gotha Go229

Prvo leteče krilo na svetu sta osnovala brata Horten že na začetku 30ih let. Ko so prišli nacisti na sedež države, se je hitro ta projekt prešel v serijo poskusnih letov, sprva z batnimi motorji, nato pa po iznajdbi reaktivnega motorja še s temi. Prišli so so ugotovitve, da je ta bombnik lahko tudi neviden – začetek Stealth tehnologije, ki so jo po drugi svetovni vojni uspešno nadaljevali Američani. Leteče krilo je prvič uspešno poletelo februarja 1945. Zelo se je izkazalo, vendar ga do konca vojne niso uporabili.

8. Junkers Ju287

Prvo letalo, ki je imelo krila premaknjena naprej (sedaj se s tem lahko pohvali Sukhoj Su47 Berkut) . Imelo je štiri reaktivne motorje – pod krili dva in pa na vsaki strani nosa. Vendar zaradi problemov s krili so dodali pod krila še dva motorja. Do konca vojne ni bil v uporabi.

9. V1 in V2

Seveda ne smem pozabiti na slavni skrivnostni orožji, ki sta sejali strah nad Anglijo. V1, prvi izstrelek na dolge polete, takorekoč prva vodena raketa… Ali rajše: prva vodena bomba na reaktivni pogon. Po vsej severni Franciji, na obalah Belgije in Nizozemske in pa tudi v Nemčiji so začeli po letu 1942 postavljati nekakšna zaletišča. Britanci niso imeli pojma, kaj jih čaka. Na začetku bombardiranja Anglije je bila V1 uspešna. Vendar so jo zavezniški lovci že lahko dohiteli in jo po sunku v njeno krilo spravili iz ravnotežja, tako da ni mogla priti do svojega cilja. Nemci so to vedeli in zato so pripravili prvo pravo vodeno raketo – V2. Poletela je do hitrosti 2500 km/h in še več, nobeden je ni mogel ustaviti. Vendar je zapleten proces proizvodnje proti koncu vojne dal prednost V1 raketi, katero so tudi proizvedli več in katera je v Angliji naredila največ škode. Američani in Rusi pa so po zajetju Nemčije obravnavali raketo V2 in se potem po korakih spustili v boj za prevlado v vesolju.

Še ostali projekti, ki jim ni uspelo preiti v proizvodnjo:

Prvi lovec, ki je lahko vzletel iz mesta – V-TOL lovec (Vertical Takeoff Or Landing)


Ufffffffffffffffffffffffffffff………..

Slik je še in še veliko. Bom dal samo link, da si ogledate kaj več, so pa sicer to računalniški modeli. Torej boste lahko videli, kaj bi bilo, če bi Luftwaffe obstajala do leta 1946. Potem bi… svet videl, kaj lahko zmore “germanska rasa”. Ampak če bi zmogli narediti reaktivni motor poceni, hitro in enostavno, pa da bi bil še trpežen in nekvarljiv zapovrh, bi lahko že takrat obrnili tehnico v svojo korist. Za to pa so nemško znanje iz reaktivcev ponesli v svoje države ZDA in pa Sovjetska Zveza. V obdobju hladne vojne so lahko nadaljevali, kjer so Nemci začeli in tako so prišli ven nekatera zares neverjetna letala, kot npr. F14, F15, F16, Mig-i, Tupoljevi, Sukhoji, Boeingi, letalo z navpičnim vzletom…

YouTube slika preogleda

Še nekaj modelov, ki pa niso prišli v proizvodnjo

nadaljevanje: Velika Britanija in ZDA…

 • Share/Bookmark

27 odgovorov v “Skrivnostna letala 2.svetovne vojne – Nemčija”

 1. Snowblind Snowblind pravi:

  Sijajna tema! Če mi spomin služi do točke ko sem v osnovnošolski knjižnici prebiral neko knjigo kot mulo, je imelo letalo Dornier Do335 Pfeile (Puščica) Japonsko različico, Kyushu Shynden ali nekaj podobnega, lahko potrdiš?

 2. reksi pravi:

  hudo, vse pohvale za ta povzetek. Komaj čakam na nadaljevanje …

 3. Generalpost pravi:

  če bi se to res zgodilo bi mi danes govorili nemško, če bi sploh… sicer pa super tema! Švabi so bili res dobri inžinjerji, kar so še danes!

 4. aaaaaa pravi:

  Pa popravi ime pri prvem letalu, saj si potem prav pisal Heinkel.

 5. ŠVABA ŠVABA pravi:

  Odlična tema, katero sem z veseljem in zanimanjem prebrav, saj sem tudi sam navdušen nad inovativnimi dosežki, ki so jih Nemci razvili v tem obdobju.

 6. Rado pravi:

  Bravo!

 7. spyder pravi:

  Super zadeva zanimivo in poučno!Bi prosil za nadeljevanje. :) ;)

 8. mark pravi:

  dobro opravljeno delo, samo naprej!

 9. david pravi:

  Šele v zadnjem času, se množično govori in priznava tehnološko in tehnično naprednost nacistične Nemčije. Na koncu koncev je tehnologija nacistov človeka spravila v vesolje in na luno. Reaktivni in raketni projekti ki so jih ustvarjali nemški znanstveniki so bili daleč pred svojim časom. Treba je omeniti ,da je ob koncu vojne bilo vsako nemško orožje tehnološko zelo napredno in več kot sodobno za tisti čas, pa naj si je bil to tank, letalo ali pehotno orožje. Da so si rivali, Rusi in Američani razdelili in na koncu kopirali njihovo delo in projekte ,ki so bili večinoma še na papirju ni nikakršno presenečenje. Treba pa jim je priznati da so to presneto dobro skrivali par desetletij…

 10. lukav lukav pravi:

  jp :) WE WANT MORE :D Nemci so bli res madafakerji :D

 11. boss pravi:

  http://www.geocities.com/ww2_lovci/zacetek.htm
  Tukaj je še veliko opisov letal med njimi so tudi letala ki jih je imela jugoslavija… zelo zanimiva stran

 12. Legendaris Legendaris pravi:

  Zelo zelo dobro. Res si se potrudil!

 13. Mare pravi:

  http://www.stevequayle.com/High.Jump/Vril.and.Andromeda.html

 14. Mario pravi:

  Nemci so bili in ocitno se ostali Massstabe fuer Tschuchen …

 15. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  Hvala za te pohvale

  @Snowblind
  Si me pa dobu :P . Res ne vem, se pa trudim, da ti poiščem kakšen nov podatek

  @Aaaaaa
  Se opravičujem, je že popravljeno :)

 16. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  @Snowblind

  Imam ga :D . Sicer je v osnovi zelo podoben puščici, vendar izgleda drugače

  http://avia.russian.ee/air/japan/kyushu_j7w.php

 17. fancy pravi:

  Lepo napisano.
  Ni verjetno, da bi se vojna sreča obrnila navkljub tem novim orožjem.
  Drugih virov je zmanjkalo.
  Btw, nobenih kompleksov napram Nemcem nimam.

 18. Snowblind Snowblind pravi:

  Hvala, spomin me vara … spomnil me je tisti ogromni pusher prop .. ah ja :)
  Nadaljuj, tema je odlična.

 19. Tom pravi:

  Naprej obrnjena krila ima Su-47!!

 20. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  @ Tom

  Pardon, sem se zmotil, res ima Su-47. Zmotila me je slika, na kateri je Berkut, samo da piše, da je Su 37. Popravljeno :)

 21. kransky pravi:

  no vidite, da še sedaj vsi plonkajo od “Švabov” in se kitijo z njihovim perjem drekači!

 22. medicinc pravi:

  zanimiva tema, si pa pozabu pr He162 omenit da je to blo prvo operativno letalo z izstrelitvenim sedežem na eksplozivni naboj.

  Pa Berkut je mel v razvoju oznako S-37, od tu morda ta manjša zmeda ;)

 23. jan38 pravi:

  Odlično!!!
  Zares zanimivo in privlačno.Kar tako naprej.

 24. blzk pravi:

  HVALA ti…lihk rabim za seminarsko….hvala

 25. Janez M. pravi:

  hvala

 26. Niko pravi:

  Hvala ti. Zelo si mi olajšal delo za power point :D

 27. Dominik pravi:

  Pozdravljen! Vidim da imaš veliko znanja o letalih. Prosil bi te da mi poveš katere knjige si bral o nemških reaktivcih druge svetovne vojne, ker se sam tudi zelo zanimam za letala.
  Upam da mi boš poslal odgovor na e-mail.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !