K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – dvanajsti del

Objavil Janša Nejc, dne 14.06.2007

Donnington 1993


Za Senno se sezona 1993 ni začela tako, kot bi lahko pričakoval. Honda, takratni dobavitelj motorjev Mclarnu, se je umaknila iz formule 1 v zadnjem trenutku, tako da so mogli iskati motor nekje drugje. Skoraj so dobili Renaultove motorje, vendar so le ti odklonili sodelovanje z njimi. Niso imeli veliko možnosti, zato so hoteli imeti Fordove motorje. Vendar so močnejše motorje že imeli v ekipi Benneton, tako da so šibkejše V8 motorje lahko dali Mclarnu. Vendar je Senna skozi vso sezono 1993 kazal zobe vsem konkurentom. Venomer se je uvrščal na zmagovalne stopničke, drugo dirko v sezoni, ki je bila v Braziliji, je celo zmagal in pred Veliko nagrado Evrope v Donnington Parku je celo vodil v skupnem seštevku. Res pa je, da je to bila šele tretja dirka sezone.

Po kvalifikacijah je Ayrton Senna osvojil 4 mesto, na vrhu sta bila oba Williamsa, med njima in pa Ayrtonom Senno pa je bil Michael Schumacher z Bennetonom. Dan dirke je bil vse prej kot lep, začelo je deževati. Štart Ayrtonu ni uspel, Wendlinger ga je prehitel in tudi Schumacherja, vendar je v prvem zavoju Ayrton že prehitel Schumacherja, v naslednjih ovinkih pa še Wendlingerja. Do konca prvega kroga pa je še prehitel oba Williamsa. Ta enkraten krog je potem takoj začinil, ko je po treh krogih že imel prednost 7 sekund. Za njim na četrtem mestu pa je bil ravno tako impresivni Rubens Barichello, impresiven pa ravno zato, ker je bila to šele njegova tretja dirka.

Senna je do konca dirke praktično nadzoroval celoten potek in prišel v cilj z minutno prednostjo pred drugouvrščenim Damonom Hillom. Tretjeuvrščenega Alaina Prosta je prehitel za en krog, največja razlika pa je bila ta, da je Senna šel trikrat v bokse, Alain Prost pa kar šestkrat in to samo za menajvo gum. Barichello pa ni imel sreče, ker mu je nekaj krogov pred koncem ugasnil motor. Ta dirka je imela neverjetno slabe pogoje za vožnjo. Dež, potem sonce in skoraj posušena proga, nato spet dež, pogoji so se iz minute v minuto spreminjali. Vendar je s to dirko Ayrton Senna dokončno pokazal svojo premoč v deževnih razmerah. Zares impresivna zmaga!

YouTube slika preogleda

Prvi krogi dirke

YouTube slika preogleda

Zadnji krog dirke in pa prevzem pokalov

YouTube slika preogleda

Intervju z Ayrtonom Senno po dirki

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !