K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Queen – my favourite band

Objavil Janša Nejc, dne 31.05.2007

As It Began… Ko so stopili na glasbeno sceno, so svet presunili z neverjetno dobrimi skladbami. Njihov top album se je prodajal v milijonski nakladi in ta številka se še vedno veča! Imajo precej svetovnih rekordov, njihove skladbe se vrtijo dnevno na vsaki radijski postaji… to so Queen!!!!!

Člani skupine: Brian May – kitara, včasih tudi pevec, Freddie Mercury – pevec, včasih tudi klaviaturist, Roger Taylor – bobni in pa John Deacon – bas kitara.

Obstaja vprašanje, kako to, da so ravno izbrali ime Queen:

“I thought up the name Queen. It’s just a name, but it’s very regal obviously, and it sounds splendid. It’s a strong name, very universal and immediate. It had a lot of visual potential and was open to all sorts of interpretations.” - Freddie Mercury

Že po imenu so bili nekaj posebnega, glede glasbe so pa bili res še bolj enkratni. Od hard rockerskih štiklov pa do mirnih balad, ponavadi spremljanih na klavirju s Freddijem. Te skladbe so bile vzor mnogim skupinam, ki so nastali po Queenih. Queeni so bili najbolj dejavni v sedemdesetih letih, v osemdesetih so bili bolj dejavni koncertno, razpadli pa so leta 1991 po smrti pevca Freddija Mercuryja, ki je umrl za AIDS-om. Še sedaj se pozna njegova odsotnost, saj se je skupina že hotela se nekako spet združiti z drugimi pevci, a vendar je na koncu vse propadlo. Spomin na Freddija je premočan, da bi lahko nadaljevali. In tudi verjetno ne bodo našli nobenega boljšega pevca kot je bil Freddie Mercury.

Še nekaj o simbolu: Narisal ga je Freddie Mercury, simbolizira pa horoskopska znamenja vseh štirih članov skupine: Dva leva (Taylor in Deacon), rak (May) in pa devici (Mercury). Seveda na vsakem albumu je drugačno obarvan simbol skupine, vsi simboli niso enaki, so pa vseeno zelo artistični.

Vsi po vrsti zelo izobraženi ljudje, umetniki po srcu so ustanovili bend leta 1971, ko se je trojici Mercury-May-Taylor pridružil še bas kitarist John Deacon. Za tisti čas tipične dolge frizure, umetniška oblačila so dala skupini sloves enkratnega odrsko dovršenega “benda”, ki je vedno spravil množico na noge. Po prvi uspešnici Seven Seas Of Rhye so se vrata v svet popularnih na stežaj odprla. Čez polovico sedemdesetih, v celotnih osemdesetih in pa na začetku devetdesetih so navduševali ves svet. In še zdaj nas navdušujejo. Podatek, da so letos januarja imeli najbolj downloadani album (Greatest hits I & II) preko iTunes. Letos so bili izbrani na BBC radiu za najboljšo britansko skupino vseh časov in s tem premagali Beatle in pa Rolling Stonse.

Sicer je res da niso osvojili nobenega Grammy-ja, vendar so pa za nekatere pesmi dobili zelo zelo prestižne nagrade. Med njimi je nagrada Ivor Novello za najboljše besedilo, ki jo je dvakrat dobil Freddie Mercury. Na koncu kariere pa so dobili še dva Britta. Dosedaj je bilo prodanih več kot 300 miljonov albumov po vsem svetu. Številka pa seveda še narašča, saj je skupina izdala nekaj nepozabnih uspešnic – evergreenov, kot npr. We Will Rock You, We Are The Champions, Radio Ga Ga in še veliko več ostalih uspešnic. Albumi so v 27 letih prestali 1422 tednov na britanski lestvici, več kot vsi albumi Beatlov in pa Elvisa Presleya in se tako uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov. Še najbolje od vsega pa je, da so osvojili srca celotnega sveta.

http://video.google.com/videoplay?docid=-7002417054368545663

Nepozaben nastop Queenov na Live Aidu leta 1985, kjer so tako rekoč, po mnenju gledalcev, porazili vse ostale skupine po priljubljenosti na prireditvi. Še posebej so nepozabni deli, ko Freddie kaže publiki koreografijo in ona mu seveda sledi. Enkratna kamera, še boljši nastop!

Ne bom preveč razglabljal o njihovih poteh slave in uspešnic, vendarle si pa zasluži vsaj ena pesem, da jo objavim:

Bohemian Rhapsody, njihovo kritično najbolj priznano uspešnico, lahko najdete na albumu A Night At The Opera. To je najbolj operna rock skladba vseh časov. Iz mirne melodije, kjer se nekdo sprašuje o svoji usodi, se počasi prelevi v pravo energetično rock izvedbo. Na koncu pa se spet umiri, kjer dokončno tisti nekdo dobi odgovor o svoji usodi. Nepozabni je predvsem srednji del, ker je zelo zelo raznolik, prestopa že na meje zborovskega petja. Ta skladba je res nekaj posebnega, zato so jo postavili v muzej Rock Hall of Fame, kjer se zbirajo samo najboljši iz vsega sveta. Za to pesem je Freddie Mercury dobil nagrado Ivor Novello. Posneli pa so enkraten videospot, ki je zaznamoval ostale skupine, da so se vrgle v snemanje novih videospotov. In hkrati so nekako pripomogli do ustanovitve novega televizijskega kanala MTv, ki je še vedno zelo popularen. :

Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landslide
No escape from reality
Open your eyes
Look up to the skies and see
I’m just a poor boy, I need no sympathy
Because I’m easy come, easy go
A little high, little low
Anyway the wind blows, doesn’t really matter to me, to me

Mama, just killed a man
Put a gun against his head
Pulled my trigger, now he’s dead
Mama, life had just begun
But now I’ve gone and thrown it all away
Mama, ooo
Didn’t mean to make you cry
If I’m not back again this time tomorrow
Carry on, carry on, as if nothing really matters

Too late, my time has come
Sends shivers down my spine
Body’s aching all the time
Goodbye everybody – I’ve got to go
Gotta leave you all behind and face the truth
Mama, ooo – (anyway the wind blows)
I don’t want to die
I sometimes wish I’d never been born at all

I see a little silhouetto of a man
Scaramouch, scaramouch will you do the fandango
Thunderbolt and lightning – very very frightening me
Gallileo, Gallileo,
Gallileo, Gallileo,
Gallileo Figaro – magnifico

But I’m just a poor boy and nobody loves me
He’s just a poor boy from a poor family
Spare him his life from this monstrosity
Easy come easy go – will you let me go
Bismillah! No – we will not let you go – let him go
Bismillah! We will not let you go – let him go
Bismillah! We will not let you go – let me go
Will not let you go – let me go (never)
Never let you go – let me go
Never let me go – ooo
No, no, no, no, no, no, no -
Oh mama mia, mama mia, mama mia let me go
Beelzebub has a devil put aside for me
for me
for me

So you think you can stone me and spit in my eye
So you think you can love me and leave me to die
Oh baby – can’t do this to me baby
Just gotta get out – just gotta get right outta here

Ooh yeah, ooh yeah
Nothing really matters
Anyone can see
Nothing really matters – nothing really matters to me

Anyway the wind blows…

P.s: Ta objava se bo počasi vztrajno širila s podatki, to je samo nekakšen začetek.

   
 
 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Queen – my favourite band”

 1. sosed sosed pravi:

  Ja, Queeni.. O njih bi lahko pisal cel dan, ampak, ko ravno Bohemian Rhapsody omenjaš. Zgodba o njihovem preboju na sam vrh je močno povezana s to skladbo. Skladbo, ki je na začetku nihče ni jemal resno. Razen Freddie-ja seveda. Najprej so se po glavi praskali ostali člani benda, katerim nikakor ni blo jasno, kaj bo nastalo iz vse te poplave zvokov in najrazličnejšh vokalnh vložkov, ki so jih nasnemavali v studiju.
  Kasneje so se podobno praskali v založbi in hoteli ohraniti le tisti počasni, srednji del pesmi. Seveda Freddie ni popuščal in je vztrajal pri tem, da bodo iz rock-opera-balade naredili singel. In ko je bil komad zunaj, so se začeli praskati DJ-ji na radijskih postajah.
  Poleg tega, da je bil komad zelo nekonvencionalen, je bil še zelo dolg in ta dva razloga sta bila zadosten razlog, da je ostal “spregledan”… vse DOKLER ni nek radijec, prijatelj članov skupine in velik ljubitelj njihovega dela, ‘pomotoma’ začel spuščati bohemiča v eter in to počel parkrat na dan.
  Govorilo se je, da je zaradi tega celo prišlo do konflikta med njim in nadrejenim (jebemti, pri najboljši volji se ne morem spomniti, za katero postajo je šlo…).
  Kakorkoli že, prav po zaslugi tega modela, so se na radio vsuli klici, pohvale ter zahteve po še in singel je v trenutku postal boom. najprej na otoku, potem še drugje. seveda skupaj s skupino, ki je še dolga leta spravljala v delirij svoje fane povsod po svetu… in še danes nas! :)

 2. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  Res je ja, da so z Bohemian Rhapsody osvojili cel svet, vendar je že album Sheer Heart Attack postal njihov nekakšen preboj med lestvice. Še najbolši fani od Queenov so Britanci in pa – ne me basat – Japonci. Queeni so japoncem posvetili tudi eno pesem – Teo Torriate iz albuma A Day At The Races. By the way, naslov tega ina pa labuma A Night At The Opera je Freddie povzel iz filmov bratov Marx, dva izmed njih sta se imenovala tako, ker je bil Freddie velik fan teh komedij. Kaj češ, kvaliteta vedno prednjači, zato postanejo singli, kot je Bohemian Rhapsody, evergreeni.

 3. gallus gallus pravi:

  …Queeni kap od kapi… oz. carji vseh carjev! lp

 4. chucknorris pravi:

  nikakor in nikoli ne bi oporekal tehnični dovršenosti queenov ampak manjka jim nekaj rokenrol duha. pevec je prav tako vrhunski z vidika razpona svojega glasu, vendar ne premore prave rokenrol razigranosti. osebno mi gre njegov glas še posebno na živce ampak dobro pustimo to. največji užitek pri queenih je poslušanje kitarskih solaž, vendar se užitek konča v trenutku, ko fredi odpre usta!

 5. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  No saj tudi Queeni niso samo rock band, so nekaj več. Imajo v svojih skladbah toliko zvrsti, da bi težko rekli, da so res samo rock band. Se tudi strinjam s tem, da jim primanjkuje rock duha, se mi pa zdi, da so bili bolj rockerski komadi slišani leta 1984 in pa 1986, takrat je imel Freddie najbližje svoj glas tistemu, ki bi ga moral imeti vsak rocker. Vendar je Freddie že tako poseben, glasovno kot karakterno, da si je prislužil status enega najboljših pevcev nasploh. Pa čeprav včasih izgubi čar rock glasu.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !