K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – enajsti del

Objavil Janša Nejc, dne 29.05.2007

Avstralija 1986 – Adelaide


Na koncu prvenstva leta 1986 so bili trije vozniki na vrhu lestvice izenačeni. Po zmagi V Brands Hatchu lansko leto je bil Nigel Mansell pred osvojitvijo svojega prvega naslova svetovnega prvaka. Vodil je v točkovanju pred moštvenim kolegom Nelsonom Piquetom za sedem točk in pa pred Francozom Alainom Prostom za šest točk. Četrto uvrščeni Ayrton Senna pa je bil že preveč zadaj, da bi se lahko vmešal v boj. V kvalifikacijah je zasedel pole position in bil takoj po startu na prvem mestu.

Vendar je v prvem krogu Mansell popustil, tako da je na koncu le tega prišel na četrto mesto, tik pred Alainom Prostom. Vendar se je počasi povzpel do tretjega mesta, na prvo pa je prišel Finec Keke Rosberg, ki je ravno s to dirko končeval svojo dirkaško kariero. Vse je bilo lepo in prav za Nigela Mansella, ki je vozil proti svojemu prvemu naslovu nasploh, ko se je zgodilo to: najprej je odstopil Keke Rosberg zaradi počene zadnje desne gume. Ravno, ko so Goodyearjevi tehniki skušali vsem moštvom sporočiti, da so te gume, na katerih se vozijo formule, nevarne, da bodo vsak čas eksplodirale, se je zgodilo še nekaj hujšega.

Nigel Mansell, takrat je bil na pragu naslova, je prišel na ravnino, ravno takrat pa mu je pri hitrosti 275 km/h razneslo zadnjo levo gumo. Z neverjetnimi reakcijami je umiril formulo in se tako izognil zelo veliki nesreči. Mansell je tako 17 krogov pred koncem dirke izgubil boj za naslov svetovnega prvaka, Piquet je šel v bokse zamenjat gume in tako pristal na drugem mestu. Dirko pa je vse do konca vodil Alain Prost, ki je prišel počasi iz ozadja na prvo mesto. In na koncu osvojil naslov svetovnega prvaka. Konstruktorski naslov pa je po premočni sezoni osvojil Williams. Mansell je mogel počakati še šest let, da je osvojil svoj prvi naslov. Je bil pa zelo zelo blizu temu naslovu. In sam se je tega tudi zavedal.

YouTube slika preogleda

Celotni potek dirke

YouTube slika preogleda

Še odstop Nigela Mansella, komentatorja Murray Walker (spet eden izmed njegovih najboljših vzklikov v njegovi karieri) in pa James Hunt

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Največje in najboljše dirke vseh časov – enajsti del”

  1. Kašpar Kašpar pravi:

    Koko bi se šele Ališič dru!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !