K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Kronika o cigarah, 1. del: Nastajanje cigare.

Objavil themuffinman, dne 23.05.2007

Nekoč pred časom sem imel seminarsko na temo cigar, in ker se mi zdi škoda vreči vse moje trdo delo stran sem rekel da ga bom objavil še na b(r)logu. Danes bom sicer povedal le kako gojijo tobak in kako iz tega naredijo cigaro, drugič ob priliki ko se mi bo ljubilo pa bom napisal še kako izbrati cigaro v trgovini. kako jo kaditi kot profesionalec ter za konec še nekaj malega o zgodovini tega čudežnega zelišča.

Žalostna resnica glede cigar je da je njih izdelava mnogo težja kot pa izdelava cigaretov. Pri cigari gre namreč za aromo in okus ki mora zadovoljiti zelo izbirčno publiko. Saj priznajte, kolikokrat ste pa že kadili cigareto in si rekli: “Mater ma slab okus ta čik.” Pri cigari pa se to pač lahko pogosto dogaja in se hitro pokaže razlika med cigari ki so bile narejene serijsko in cigarami ki jih je nekdo ljubeče zvil z rokami.

Kot vsaka rastlina, tudi tobak ki bo nekoč postal cigara začne kot seme. Le-to najprej položijo v tako imenovano “nursery” za 45 dni da lepo zori. Po 45ih dneh ga posadjo v zemljico za nadaljnih 45 dni in voila, že dobimo prvi list ali dva. Temu odstranjevanju listov se po angleško reče “priming” in se ponovi do 6x na seme.Ampak vsako seme načeloma ne dozori v več kot 16 listov ki so dovolj kvalitetni za najboljše cigare. V temu stadiju se okus cigare že določa saj imajo listi ki jih oberejo na dnu rastline blažji okus, listi pobrani z vrha pa močnejši.

Sedaj pa liste lepo zberejo na kupčke po deset in jih spravijo v tako imenovane skednje(“barn”) ki imajo konstantno idealno temperaturo in vlago da listi lepo dozorijo. To načeloma traja od 3 do 8 tednov preden listi postanejo lepo rjavi. Ko se to zgodi jih spravijo v skupine glede na njihovo barvo in teksturo, nakar jih položijo pod velike monolitne kamne. Vsak od teh kamnov tehta približno 5 ton. Ti kamni imajo to funkcijo da izrinejo ves zrak iz listov, zato da lahko ti začnejo fermentirati. Pod kamni jih pustijo od 1 do 3 mesece kdaj pa tudi do 6 mesecev. Napredek kontolirajo z merjenjem temperature listov, kajti če tobak ne fermentira dovolj bo cigara grenka in ne bo ostala prižgana, medtem ko cigara iz preveč fermentiranega tobaka nima okusa.

Ko mojstri določijo da je tobak že dovolj sfermentiral, ga umaknejo izpod kamnov in jih dajo v shrambo(spet s ravno pravšnjo tempreaturo in vlago). Tu jih postijo od 1ga do 3h let da se tobak lepo stara. Ko se primerno postara ga zaupajo v roke Blenderju, stokovnjaku za tobak, in on razvrsti liste v 3 supine:

-Prva skupina lisov se imenuje Filler-ji.  To so tisti listi ki gredo v sredino cigare. Nekako tako kot navaden tobak pri cigaretih. Pri teh listih je pomembno to, da vsak list teče skozi celo dolžino cigare(torej brez štukanja) kar zagotovi enakomeren okus. Krajše liste “štukajo” samo pri strojno narejenih cigarah, kar seveda zmanjša njihovo kvaliteto. Načeloma je cigara sestavljena iz vsaj 2 al 3 vzporednih fillerjev da ima pravo mešanico okusa.

- Drugi skupina listov je imenovana Binder-ji. Binder liste ovijejo okrog fillerjev s tem namenom da cigaro držijo skupaj. Iz tega razloga za binderje uporabljajo bolj žilave liste ki so dovolj močni da cigaro držijo lepo skupaj. Učinkuje pa na okus, aromo in hitrost gorenja cigare. Mora pa seveda biti tudi podobne arome in okusa kot filler.

- Tretja, zadnja in najpomembnejša skupina listov pa so Wrapper-ji. Ta list pa ima podobno funkcijo kot naslovnica pri knjigi in še več.  Mora biti enakomerne barve in teksture ter prijeten na otip kajti sicer bi bilo cigaro težko prodati. Ima pa še eno zelo pomembno funkcijo. Wrapper namreč doda do 60% okusa cigari. Zato je seveda pomembno da je celoten wrapper pri cigari en sam popoln list. Načeloma je v vsaki firmi samo ena oseba ki ima privilegij nanašati wrapper-je na cigare.

No, kar pa se tiče samega izdelovanja cigar je stvar taka, da se to lahko počne na tri različne načine. In ne niti eden izmed njih ni tisti mit da jih kubanske device zvijajo med stegni… Ko bi le bilo tako lahko…

- Prvi način in tudi daleč najslabši je ta, da cigare naredi strojno. Če boste torej kupovali cigare in bo na embalaži pisalo machine made, jih raje ne kupujte. No tukaj niti ni kaj veliko povedati, saj vse naredijo stroji, in sicer iz enega samega tobaka. Kot posledica so te cigare zelo monotonoega okusa.

- Drugi in rahlo boljši način je da vse naredijo stroji, le wrapper(ki kot vemo je najpomembnejši) je nanešen ročno. Takim cigaram se reče da so machine-bunched(oz. to bo pisalo na embalaži ko boste cigaro kupovali). Te cigare so že dosti boljše kvalitete kot strojno narejene in malček dražje. Seveda so ročno narejene cigare še vedno veliko boljše kvalitete ampak tudi te niso za odmet.

-Ker najboljše vedno prihranim za zadnje, pa vam bom kot tretji način predstavil ročno izelavo cigar. Svoje življenje začnejo pri tako imenovanem Buncher-ju, ki izbere primerne liste za filler in jih oblikuje v cilindrasto obliko. Pomembno je tudi da jih oblikuje v nekako propelersko obliko, da ob strani ostane prostor za zrak kar omogoča lažje kajenje. Nato filler zavije v binder in nastane tako imenovini bunch oz. cigara brez wrapperja. Nato postavi po deset takih cigar v kalup ki jih stisne v pravilno obliko. V kalupu ostanejo približno 45 min. Po 45 minutah jih vzame ven in jih preda najbolj izurjenemu članu firme, Rollerju. On oz. ona nato nanese wrapper na cigaro in ji doda končno obliko. S koščkom istega lista pa na spodnji del cigare nanese še kapico in jo zapre. Kot zanimivost naj povem, da če hočeš postati Roller, moraš najprej kot vajenec garati 2 leti, nato pa 6 let izpopolnjevati svoje sposobnisti. Ampak ker so standardi žal tako visoki, se šteje, da je povprečna doba da spostaneš Master Roller okoli 20 let. Ko roller opravi z njimi cigare spravijo lepo v shrambo in jih pusti od 3h tednov do 1ga leta da se okusi cigare lepo združijo v eno celoto. Zadnja stvar ki ostane pa je da jih zapakirajo  v škatle in jih razpošljejo po trgovinah.

No to je na kratko vse kar je za povedat glede izdelave cigar, če ima kdo še kako vprašanje naj vpraša pa bom probal odgovort. Če bo ta objava naletela na dober odziv pa bom drugič napisal še malenkost o tem kako kupovati in kaditi cigare.

Lep pozdrav, TheMuffinMan

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !