K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – deveti del

Objavil Janša Nejc, dne 22.05.2007

Monaco 1984


Leto 1984 je dominirala ekipa Mclarna s Tag Porschejevimi turbo motorji in dvema zelo dobrima voznikoma: Alainom Prostom in pa nekdanjim svetovnim prvakom Niki Laudo. Do velike nagrade Monaca sta skoraj na vsaki dirki zmagala, razen pri veliki nagradi Belgije, kjer je zmagal Ferrari z Michele-om Alboretom. In tudi tu sta prišla Mclarnova voznika kot glavna favorita za zmago na dirki. Vendar nista pa pričakovala neverjetno slabih razmer, ki so postregle z mogoče res najbolj zanimivo tekmo vseh časov.

Dan dirke je bil vse prej kot lep. Ravno pred dirko se je ulilo kot iz škafa, torej so nekako pričakovali zelo zanimivo tekmo. Prost je potegnil najbolje iz štarta, sledil pa mu je mladi Nigel Mansell z Lotusom na drugem mestu. V ozadju pa je že prišlo do prve nesreče: zaletela sta se dva Renaulta, ki leta 1984 nista bila v formi. Do desetega kroga je bilo tako, potem pa je Nigel Mansell prehitel Alaina Prosta za vodstvo. NA žalost pa le to ni trajalo dolgo, kajti že pet krogov po tem ga je na vrhu hriba proti Casino Squaru zaneslo in treščil je v ograjo in tako odstopil.

Prost je tako spet prišel v vodstvo. Redkokdo pa je opazil, kaj se je začelo dogajati v ozadju. Ayrton Senna, ki je štartal iz trinajstega mesta, se je počasi s svojim Tolemanom začel prebijati proti vrhu. Najprej je prehitel konkurente, kot so Rosberg, Arnoux, na koncu pa dva kroga po tistem, ko je Mansell odstopil, prehitel še Laudo in se tako povzpel na odlično drugo mesto. Takrat je zaostajal za vodilnim Alainom Prostom več kot za pol minute.

In začel je dohitevati vodilnega. V enajstih krogih je prednost Prosta izničil na samo 7 sekund in ga v istem krogu tudi prehitel. Vmes je še postavil nahitrejši čas dirke. In to s slabšo formulo. Tedaj pa, v 31 krogu, je bila dirka prekinjena zaradi dežja oz. kar naliva. Tako je lahko Prost zmagal, Senni, ki bi verjetno zmagal, pa se ni štela zmaga, saj se je štel samo krog pred tem, ko je prehitel Prosta. Prost si je rešil glavo, vendar ker je bila to polovična dirka, so vsem podelili polovične točke. Tako jih je namesto 9 Prost dobil 4,5 in tako naprej. Se pa je to dirko proslavil še eden izmed tako imenovanih “rookijev”. To je bil Stefan Bellof v Tyrrellu, ki je prišel na tretje mesto in je ravno tako začel dohitevati Alaina Prosta.

Ta dirka je pokazala cvet najbolj nadarjenih dirkačev, ki so takrat dirkali.  Ayrton Senna je po tem postal trikrat svetovni prvak, to pa je bil trenutek, ko se je pred vsem svetom proslavil kot strokovnjak za dež. Ironija pa je, da sta oba novinca se kasneje smrtno ponesrečila. Steffan Bellof se je že naslednje leto v Spa Francoshampu smrtno ponesrečil z prototipnim bolidom Porsche 956, Ayrton Senna pa leta 1994 v Imoli.

YouTube slika preogleda

Čeprav sem ta video že enkrat dodal, pa ga vseeno dam še enkrat, ker je edini, ki nam pokaže glavne dogodke na dirki. 

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Največje in najboljše dirke vseh časov – deveti del”

  1. Kašpar Kašpar pravi:

    Evo, pa sem dočakal :)

    Senna, kralj dežja!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !