K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – osmi del

Objavil Janša Nejc, dne 19.05.2007

Monaco 1982


Komedija zmešnjav bi lahko rekli tej dirki. Še nikoli ni bilo toliko kandidatov za zmago kot ravno takrat. Kot vedno na kvalifikacijah leta 1982 so dominirali turbo motorji ekipe Renaulta. In tudi po startu je ostalo tako. Vodil je Rene Arnoux pred Brunom Giacomellijem in pa Ricardo Patresejem. Vendar je po naslednjih krogih na drugo mesto prišel Alain Prost v drugem bolidu Renaulta. V 15 krogu je Rene Arnoux odstopil in prepustil vodilno mesto svojemu moštvenemu kolegu Alainu Prostu.

Do skorajšnjega konca dirke je ostalo pri tem. A so se počasi nad Monacom začeli kopičiti deževni oblaki. 3 kroge pred koncem je začelo na progo rositi. Prostu so tik pred nesrečo redarji kazali, naj bo previden, a zgleda jih ni jemal resno, saj je po hitrem dvojnem ovinku po koncu tunela odstopil. Patrese je tako prišel do vodstva. A le za en krog. Pri ovinku pred grand hotelom ga je zavrtelo in motor mu je ugasnil. Tako je postal nov vodeči Didier Pironi. Vendar je šel zelo zelo počasi. In se je ustavil v tunelu, ker mu je zmanjkalo goriva. Naslednji kandidat za zmago je bil De Cesaris, a je njemu tudi zmanjkalo goriva. Še en kandidat za zmago, Derek Dally v Williamsu pa si je poškodoval bolid tako močno, da ni mogel priti do cilja. Tako je lahko osvojil prvo mesto vsakdo, ki je prišel varno do cilja. In vendarle se je od nekod prikazal Patrese, ki je spustil bolid po klancu navzdol in s tem je lahko prižgal motor. In si je privozil svojo sploh prvo zmago v karieri. Prava komedija zmešnjav!

YouTube slika preogleda

Konec dirke še s slavnim komentatorjem, Murray Walkerjem

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Največje in najboljše dirke vseh časov – osmi del”

  1. Kašpar Kašpar pravi:

    To so bli cajti :) (ko mene še ni bilo :) )

    Dej še Monako 84.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !