K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, The Bad and The Ugly) (1966) – Sergio Leone

Objavil Janša Nejc, dne 19.05.2007

Spet smo pri vesternih, posebnih epskih filmih divjega zahoda. Tisti znani ” a AA AAAA Wa WA WAAAAA!!!” prihaja iz tega filma, prava mojstrovina Sergia Leoneja, ki še danes vnema razpravo, če je to res najboljši vestern vseh časov.

Postavljeni smo v čas ameriške državljanske vojne. Trije ljudje: odpadnik Tuco, ki je poznan kriminalec in ga hoče vsako mestece za nagrado živega ali mrtvega, potem je tu Blondie, profesionalni strelec, ki hoče zaslužiti nekaj denarja in pa še Angel Eyes, sadistični “hitmen” divjega zahoda, ki išče zlato vojakov vojske juga, a ga ne more najti. Tuco in Blondie stopita skupaj in s tem, ko Tucoja prižene Blondie do šerifa, Blondie zasluži denar. Vendar Blondie ne računa na to, da bo Tuco obešen, zato ga vedno reši. In s tem vedno znova zaslužita obadva. Ko pa se partnerstvo med njima konča, se začne zgodba med Tucom, Blondijem in pa Angel Eyes-om prepletati, vse do enkratnega zaključka.

Sergio Leone je po mojem mnenju glavni razlog za razširitev špageti vesternov. S to uspešnico – ki je samo en del triologije – pa se je uvrstil med najbolj slavne režiserje vseh časov. Dve leti po tej uspešnici je sledil tudi eden izmed najboljših filmov vseh časov – Once Upon A Time In The West, ki je ravno tako špageti vestern, a vendar nekako bolj tehnično dovršen. Vendar se strinjam, da je zgodba pri tem filmu znatno bolj zanimiva, bolj zabavna. Clint Eastwood se je tudi končno proslavil v vlogi Blondija – v bistvu je človek brez imena, vendar ga tako kliče Tuco – in je postal velika zvezda Hollywooda, kjer še sedaj žanje uspehe kot režiser, občasno pa tudi kot igralec.

Znoj, ki polzi po obrazu, puščava z neskončnim soncem, zagoreli obrazi, posušene ustnice, slaba stran mogotcev, podkupovanja, (seveda) strelski dvoboji, vojna, kri… Enkratna kamera, ki nam pokaže veliko več, kot nam ponavadi. Še boljša scenografija, saj sploh ne vem, kaj bi lahko še našteval, ker je to zares enkraten film v vseh pogledih. Potem pa je tu še neverjetno dobra glasba komponista Ennia Morriconeja. Mislim, da slika in zvok povesta veliko več kot pa samo teh par mojih napisanih besed. Zato si ga kar se da hitro sposodite in si ga poglejte. Vam se bo zagotovo vtisnil v spomin. Tisti pa, ki smo ga že pogledali, vemo, da je to res veličasten film, noro dober film z vsemi sestavinami za uživanje.

Še slavni stavki iz filma (v angleščini):

Tuco: There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.

Tuco: You never had a rope around your neck. Well, I’m going to tell you something. When that rope starts to pull tight, you can feel the Devil bite your ass.

Man With No Name: You see, in this world there’s two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig.

YouTube slika preogleda

Še trailer…

YouTube slika preogleda

…in pa slavna glasba iz filma – dirigira Ennio Morricone.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Il Buono, il Brutto, il Cattivo (The Good, The Bad and The Ugly) (1966) – Sergio Leone”

  1. notnow pravi:

    Jah, jaz imam tudi rada spaghetti westerne. :) Pa Django si ne pozabi ogledati! če ga še nisi videl.

  2. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

    Si bom zapomnil :D
    Hvala za nasvet

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !