K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Das Boot (1981) – Wolfgang Petersen

Objavil Janša Nejc, dne 15.05.2007

Film je spet povezan z mojim poslušanjem glasbe. Se spomnite nekdaj znanega disco komada “U96-Das Boot”, davnega leta 1992 , ko je bil na vrhu lestvic. Originalna glasba je povzeta iz soundtracka le tega filma.

Eden izmed redkih evropskih filmov dosedaj, ki je dobil nominacijo za oskarja za najboljši film in hkrati bil nominiran še s petimi oskarji. To je verjetno najboljši podmorniški film vseh časov. Podlaga za film pa je bila knjiga z istim naslovom nedavno preminulega pisatelja Lotharja – Guntherja Buchheima, ki je svoje doživetje v podmornici napisal v to knjigo. Njegov lik je igral Herbert Gronemeyer, danes bolj poznan kot nemški rock glasbenik – med drugim je on zapel eno izmed himn svetovnega prvenstva v nogometu v Nemčiji leta 2006.

Neverjetno je, kako dobro je našel režiser igralce, ki so v vse vloge res odlično odigrali. Najbolj pa izstopa kapitan Heinrich Lehmann – Willenbrock, ki ga igra modrooki igralec Jurgen Prochnow. Pokaže se, da nemška kriegsmarine nekako ni bila tako dosledna za ideje nacizma. Nemci so od 20 st. naprej sloveli kot zelo dobri pomorščaki. Bolj kot nacizem jih je zanimalo življenje na morju nasploh. Svoj poklicno zagrizenost, kot jo samo Nemci poznajo, je sicer pritanjeno, vendar uspešno prikrival s človekoljubnostjo, ki se najbolj izkaže potem, ko je podmornica že na morskem dnu.

Film odlično pokaže, v kakšnem nezavidljivem položaju so bili mornarji v podmornicah, vsi ponavadi na robu tega, da bodo znoreli. Ko se nikamor ne moreš skriti in samo čakaš, kdaj bo počilo oz. kdaj te bodo potonili. Potem še umazani, zatohli prostori, pomanjkanje prostora, živčnost, tek skozi celotno podmornico, skoki skozi majhne luknje, eksplozije vodnih bomb, kriki… Vse to poveže zelo razburljiv scenarij, ki je ravno tako bil nominiran za oskarja.

Za ta film so naredi tri modele podmornice v naravni velikosti in so jo po snemanju filma posodili še za Spielbergovo uspešnico Indiana Jonesa – Raiders of the Lost Arc. Neverjetno dobro zmontirani film, pri katerem je zelo znana statična kamera na krovu podmornice, ko je le ta ujeta med valovi, še boljša pa je gibajoča kamera v notranjosti podmornice, kjer je že tako ali tako omejen prostor.

Wolfgang Petersen se je po tem mednarodnem hitu uspešno proslavil kot hollywoodski režiser, rad pa je snemal predvsem akcijske filme. K morju se je vrnil v filmu Perfect Storm, kjer opisuje največjo nevihto in pa ribiče, ki ravno naletijo nanjo. Vendar je po mojem mnenju ta film njegov najboljši film dosedaj. In tudi eden izmed najboljših filmov vseh časov!

YouTube slika preogleda

Odlomki iz filma

YouTube slika preogleda

Še videospot od techno komada U96 – Das Boot, ki vam je verjetno zelo znan – notri ima tudi odlomke iz tega filma

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !