K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – sedmi del

Objavil Janša Nejc, dne 10.05.2007

Francija Dijon 1979

In ko na sceno pride Gilles Villeneuve, kaj se potem zgodi? Ponavadi ni bilo nikoli dolgčas, ko je dirkal Gilles, tistega vročega popoldneva pa sploh ne! Še več, večini gledalcev, ki so ta boj (ne boj mesarsko klanje) gledali, jih je spreletaval srž po celem telesu. Kaj takega pa še nikoli niso videli! In tudi cel svet ne. In tudi do sedaj se ne najde primera v formuli ena za kaj tako presunljivega. Govorim namreč o boju med staro formulo 1 in formulo 1, ki se je še prebujala. O boju med mladimi vozniki, ki so še prihajali na sceno. O mitu in o prihodnosti. Boj med Ferrarijem, ki je imel še tiste motorje s tremi litri prostornine in V12 postavljenimi valji, in med Renaultom, ki je uvajal novo tehnologijo, turbo motorje, ki so imeli samo 1,5 litrov prostornine, vendar s turbino, ki jim je dala večjo moč. Nasplošno med turbo ero in pa normalnimi motorji, ki so dihali na normalen zrak.


Na dirki sta nekako patriotično stala na prvih dveh pozicijah Renaulta z novim motorjem, na tretjem mestu pa je bil prvi Ferrari z Gillesom Villeneuevom. Splet dirke je potekal čisto normalno, Jean-Pierre Jaboullie je vodil praktično celo dirko, za drugo mesto pa sta se bojevala dirkača Rene Arnoux in pa Gilles Villeneuve. Zadnjih pet krogov se je boj samo še stopnjeval. Gilles je bil na drugem mestu, zadaj pa mu je začel groziti Arnoux.

Štiri kroge pred koncem dirke je začel na dolgi ravnini Arnoux prehitevati Villeneuva, vendar mu je ta zaprl pot, za nas spektakularno. Naslednji krog ga je Rene Arnoux po isti ravnini prehitel, a vendar le za malo, saj Villineuve ni popuščal niti za hip. Predzadnji krog je Villineuve spektakularno prehitel Arnouxa po isti ravnini in tega mesta ni izpustil do zadnjega kroga. Takrat pa sta uprizorila verjetno najboljši dvoboj vseh časov v zgodovini formule 1. To je šele pravo dirkanje, nobeden izmed njiju ni popuščal niti za hip, do konca kroga ni bilo jasno, kdo bo osvojil drugo mesto. Vseeno je največ “jajc” pokazal ravno Villeneuve in tako z 0.3 sekundno prednostjo ohranil drugo mesto.

Prvič v zgodovini formule 1 je zmagal turbo motor, za to pa je zakrivil Jean-Pierre Jaboullie, vendar je njegovo zmago čisto zasenčil slavni duet med Arnoux-em in pa Villeneuevom. Od takrat naprej so vse bolj prednjačili turbo motorji in začela se je nova turbo doba, začetek le te pa je bila ta dirka v Dijonu.

Vseeno ne smemo mimo Gillesa Villineueva. On je bil zadnji dirkač v formuli 1, ki ga ni zanimala taktika. On je dirkal za zabavo, z vsem svojim srcem in z brezkompromisno vožnjo je pri tem zabaval nas gledalce. Še sam Enzo je priznal, da od vseh dirkačev, ki so bili v Ferrariju, je on najraši imel ravno Gillesa. Na žalost je Gilles umrl v Zolderju leta 1982, ravno en teden po tem, ko se je na smrt sprl z sovoznikom Didierjem Pironijem, ker mu ni pustil zmagati v Imoli oz. ga je po domače rečeno “zafrknil”. Umrl je na treningu, ko je vozil tako kot vedno – na polno. Vrglo ga je iz formule potem, ko je le ta naredila salto mortale v zraku, se pri tem večkrat odbila od tal, na koncu pa pristala na stezi. Gilles pa je obtičal na drugem koncu proge oz. ceste v ograji. R.I.P. Gilles!

YouTube slika preogleda

Slavna dirka, komentira pa ravno tako slavni Murray Walker

YouTube slika preogleda

Še Imola, dirka pred nesrečo in smrtna nesreča Gillesa Villeneueva, Zolder 1982. R.I.P.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Največje in najboljše dirke vseh časov – sedmi del”

  1. Gilles forever pravi:

    Gilles, ti si car!
    Kaj si jim delal, ma brigal te je za vse, sam da si dirkov, drgac pa je bla to ena super super dirka. Skoda, d jih ni vec!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !