K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – šesti del

Objavil Janša Nejc, dne 8.05.2007

Japonska – Fuji leta 1976


Leto 1976 je bilo naokoli in ni minilo brez nesreč. Niki Lauda se je po velikanski nesreči na Nurburgringu zelo opekel in je bil odsoten na treh dirkah. A se je potem vrnil nazaj na sceno, sicer zelo opečen po obrazu, a vendar z voljo ohraniti naslov svetovnega prvaka, ki ga je prejšnje leto z lahkoto osvojil. Vendar se mu je James Hunt približal na vsega 3 točke zaostanka pred zadnjo dirko na Japonskem. Na kvalifikacijah se je Hunt povzpel na pole position, medtem ko je bil Lauda četrti.

Na dan dirke pa jih je pričakal monsunski dež in megla. Z zelo zahtevnimi pogoji se je odlično spopadel James Hunt, saj je iz pole positiona startal v vodstvo in ga tudi obdržal. Niki Lauda je bil takrat trenutno četrti. A se je kar naenkrat ustavil v boksih in izstopil iz bolida. Ostal mu je še preveč živ spomin na Nurburgring in njegovo nesrečo, zato je menil, da ne more nadaljevati v tem vremenu, ker je prenevarno. In tako si je nakopal jezo glavnega šefa v ekipi Ferrarija, samega Enzota Ferrarija. Hunt pa je še vedno vodil dirko. Počasi pa se je proga začela sušiti. In zato, ker so dirkači imeli mehke deževne gume na sebi, je obstajala večja nevarnost gumidefekta. Mclarnova šefa se nista mogla dogovoriti za zamenjavo gume, zato je sledila 5 krogov pred koncem kazen. Jamesu Huntu, takrat vodečemu, je na polovici proge razneslo gumo. Ko je odšel iz boksov, je bil šesti in to mu ni zadostovalo za prevzem vodstva v skupnem seštevku.

In začelo se je neverjetnih pet krogov. James se je zapodil na progo in začel loviti dirkače pred sabo. Prehitel je Gunnara Nilsona, Claya Regazzonija in pa Alana Jonesa, da je prišel na tretje mesto. In tako osvojil naslov svetovnega prvaka za samo eno točko. Res neverjetnih pet krogov.

YouTube slika preogleda

Kratek povzetek dirke – japonski komentatorji

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !