K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – peti del

Objavil Janša Nejc, dne 7.05.2007

Monaco 1972

Zakaj je ta dirka tako veličastna? Ker je bila to zadnja zmaga britanske ekipe BRM, ki je med prvimi začela uvajati motor za sedežem voznika. In tudi, ker je bil dež in so vsi favoriti kot za stavo odstopali. V soboto je bilo lepo sončno in tako so tudi potekale kvalifikacije. Brez kakršnih presenečenj. Prvi štartni položaj je zasedel Emerson Fittipaldi, ob njemu pa sta še bila dva Ferrarija od Jackie-a Ickx-a in pa Claya Regazonnija. Prvo presenečenje je bil ravno BRM z Jean Pierrom Beltoisom. Na dan dirke pa se je ulilo kot iz škafa.

Po štartu je kot blisk potegnil Jean Pierre, prehitel do prvega ovinka vse in na koncu petih krogov je že imel 6 sekundno prednost. In tako je vodil suvereno, pogumno do konca dirke, ki je mimogrede trajala kar dve uri in pol. Za tiste čase kar veliko, sploh pa zato, ker je bila to deževna dirka in so morali dirkači vlagati precej truda, da so uspeli zadržati formulo na progi. Ostala je edina zmaga v njegovi karieri, ampak jo je dosegel v stilu.

YouTube slika preogleda

Reportaža o dirki, na žalost v italjanščini.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Največje in najboljše dirke vseh časov – peti del”

  1. Kašpar Kašpar pravi:

    Je vsaj v barvah, če je že v italijanščini.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !