K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – četrti del

Objavil Janša Nejc, dne 5.05.2007

Italija, Monza leta 1971

Gethin


Ravno leto dni po smrti Jochena Rindta na tem dirkališču, ki je prvič v zgodovini postal svetovni prvak posmrtno, so se lepega sončnega dne zbrali v Monzi, verjetno najhitrejši progi tistega časa. Vedelo se je že, da je Jackie Stewart svetovni prvak v Tyrellu, ni se pa vedelo, kdo bo konstruktorski prvak, pa čeprav je imel Tyrell veliko prednost. Težave pred dirko so imeli v ekipi BRM, saj se jim je pred dirko smrtno ponesrečil njihov prvi voznik Pedro Rodrigez na tekmovanju športnih avtomobilov. Vozil je sposojeni Ferrari. Nadomestil ga je Britanec Peter Gethin.

V prvi tretini dirke je vodil Jackie Stewart pred obema Ferrarijema Jackija Ickxa in pa Claya Regazzonija (ki je lansko leto tragično preminul v prometni nesreči). Vendar jim je vsem eksplodiral motor, tako da je postal vodilni Šved Ronnie Peterson. Drigo tretino je vodil, vendar se mu je zraven pridružila še kar velika skupina dirkačev. Med njimi so bili: Chris Amon z Matro, Francois Cevert s Tyrellom, Peter Gethin z Yardley BRM-om, Mike Hailwood s Surteesom in pa Howden Ganley, ki je bil v tretjem BRM-u. Nobeden izmed njih še ni zmagal kakšne dirke za formulo 1, od njih pa je bil najbolj izkušen Chris Amon, vendar je igubil vizor iz čelade, zato je zaostal za 30 sekund.

Zadnji krog je bil v vodstvu še vedno Ronnie Peterson, vmes ga je prehitel Cevert in tak vrstni red je bil do Parabolice. Peter Gethin je zaviral zadnji izmed vseh in je na koncu imel boljše pospeške zaradi odličnega V12 motorja od ostalih. Zato je na koncu za pičlo stotinko sekunde ugnal Petersona, tretji pa je bil Cevert v Tyrellu. Vseh petm ki so bili v skupini, so prišli na cilj v času ene sekunde! Še nikoli do tedaj in tudi do sedaj ni bilo tako napetega finiša!

To je bila edina zmaga Petra Gethina v njegovi karieri formule 1, ki jo je končal leta 1974 v ekipi Embassy. Leta 1984 je postal šef ekipe Toleman (ki se je pozneje preimenovala v Benneton) in hkrati isto leto tudi šef Ayrtona Senne, bodočega šampiona. Ne bo pa nikoli pozabljena njegova zmaga, kajti s to zmago so se v formuli 1 poslavljale dolge ravnine, ki so jih nadomestile šikane. Zlata doba hitrih in napetih dvobojev se je nekako končala.

YouTube slika preogleda

Kratek povzetek celotne dirke, na koncu pa seveda je vključen izjemen finiš.

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !