K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – drugi del

Objavil Janša Nejc, dne 4.05.2007

Reims, Francija leta 1961.

reims


Tisto sezono je bil Ferrari v vrhunski formi. Imeli so enkraten dirkalnik Tipo 156 s slavnim nosom. Poimenvali so ga “Shark’s nose”, se pravi nos morskega psa. V Franciji so dovolili več dirkalnikov naenkrat, zato je Ferrari takrat lahko dodal poleg treh dirkalnikov še enega s čisto novim dirkačem Giancarlom Baghettijem. Začelo se je sanjsko za Ferrari. Kar trije so bili na pole positionu: Phil Hill, Wolfgang Von Trips in pa Ritchie Ginter.

Baghetti 1

Na začetku je prevzel vodstvo Hill pred Tripson in pa Ginterjem. Za njimi pa se je bil boj za četrto mesto. Kar sedem formula, med njimi tudi Jimmy Clark, Dan Gurney, Graham Hill, Bruce Mclaren in pa Baghetti. Med drugo polovico dirke pa so se začeli vrstiti odstopi najboljših treh. Proti koncu pa so tisti, ki so se bojevali za četrto, sedaj bojevali za prvo mesto. Dva dirkača pa sta se odcepila od skupine, tako da sta ostala še Dan Gurney in pa Giancarlo Baghetti v boju za prvo mesto.

baghetti

Na koncu pa je presenetljivo z 0.3 sekundnim vodstvom zmagal Baghetti. Prvič se je zgodilo, da je dirkač na debutu zmagal in dosedaj se to še ni ponovilo – kmalu bi se z Jacquesom Villineuevom in pa s Lewisom Hamiltonom letos. Baghetti se po tej zmagi ni nikoli pobral. Sicer je še dirkal, a vendar ne tako uspešno kot na njegovi prvi dirki sploh. Je bil pa bolj uspešen v posebej predelanih športnih avtomobilih. Dirkal je s Ferrarijem, Alfo in pa Porschejem. Umrl je leta 1995 v Milanu za rakom.

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !