K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Največje in najboljše dirke vseh časov – prvi del

Objavil Janša Nejc, dne 3.05.2007

Ker sem opazil zelo veliko zainteresiranost za formulo 1, sem se odločil malce obuditi stare spomine še na tiste čase, ko je bilo vse veliko bolj riskantno in zato tudi bolj zanimivo gledati. Opisoval pa bom formulo 1 od leta 1950 naprej.


Za prvo najboljšo dirko vseh časov bom vzel slavni Nurburgring oz. Nordschleife. Leta 1957 je bila tam Velika nagrada Nemčije.

Nordeschlifer

Fangio je takrat v skupnem seštevku že vodil in je spet imel pole position. Začel je suvereno, bil po polovici dirke na prvem mestu, potem pa odšel v bokse po gorivo. Vendar njegovo moštvo ni bilo dobro pripravljeno, zato je bil v boksih kar 1 minuto. Na progo se je vrnil kot tretji, več kot minuto za vodilnima Ferrarija. Potem pa se je začel lov. V enajstih krogih je kar trikrat zapored podrl rekord proge in sicer kar za 12 sekund! In seveda se je z vsakim krogom približeval vodilnema Ferrarijema s Hawthornom in Collinsom na čelu.

fangio 1

V zadnjem krogu je bil že za njima. Na koncu ciljne ravnine je že prehitel Hawthorna, do konca dirke pa še Collinsa. Zmagal je s 3,3 sekundno prednostjo pred Collinsom. Usoda je hotela, da je bila to njegova zadnja zmaga nasploh. Fangio je sam rekel, da nikoli ne bo tako vozil kot je takrat na Nurburgringu. Ta dan se bo za vedno zapisal v zgodovino formule 1 kot eden najboljših solo vzponov dirkača, nekateri pa dirko postavljajo na najvišjo stopnico.

fangio 2 Fangio se je zapisal v zgodovino kot petkratni zmagovalec svetovnega pokala, še vedno ima najboljše razmerje med zmagami in ostalimi uvrstitvami – kar 45% od vseh dirk, ki se jih je udeležil, jih je zmagal. Zadnjič pa je bil svetovni prvak ravno leta 1957, star pa je bil kar 46 let! Se ga pa bomo večno spominjali v slogu z tudi večnim lepotcem, Maseratijem 250F.

YouTube slika preogleda

Še kratek pregled dirke

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Največje in najboljše dirke vseh časov – prvi del”

 1. Šumaher pravi:

  Tvoj “Nordeschlifer” je v resnici Nordschleife, pa tudi Nurburgring bi rabil umlaut (ali pa vsaj ue). Če se delaš poznavalca, poskrbi vsaj za pravilna imena.

 2. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  Oprosti, to sem kopiral iz neke strani, ker sam točno nisem vedel kako se napiše. Bom takoj popravil. Za umlaute vem, samo jih pač ne morem napisati, pa se mi zdi brez veze še posebne črke za to vpeljevat. Saj veste, za kaj se gre, a ne?

 3. Kašpar Kašpar pravi:

  To pa je bil podvig, dirkanje pa je bilo takrat povsem drugačno. Ponavadi je zmagal tisti, ki je največ tvegal, kar je bilo tistokrat samomorilsko.

  Sicer pa mi je izjemno všeč, da nekdo piše na blogu o f1.

 4. Janša Nejc Janša Nejc pravi:

  Hvala, sej pravm, d je kr naenkrat ratal full zanimanja za to, pa sm se odloču, d bom še jest mal prispeval h temu, da bo F1 še do koga prišla.

 5. K.L.O.B.I. » Največje in najboljše dirke vseh časov - tretji del pravi:

  [...] skoraj nično vidljivostjo s tako prednostjo prehiti tekmece, da je to bil dotik mojstra. Tako kot Fangio pred 11 leti na istem dirkališču. [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !