K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Francisco de Goya – 3. maj

Objavil Janša Nejc, dne 3.05.2007

Goya, eden imed najbolj slavnih slikarjev na celem svetu, je deloval v obdobju med klasicizmom in novim subjektivizmom. Bil je zadnji izmed starih mojstrov in prvi izmed novih mojstrov slikanja. Po njem sta se zgledovala Monet in pa tudi Picasso.

Mogoče najbolj slavna slika Francesca de Goye, ki nam prikazuje streljanje branilcev Madrida v Španiji 3. maja leta 1808, ki jo je narisal leta 1814.

goya

Zgodovinsko ozadje: Napoleon je v začetku 19. st. začel zavzemati državo za državo. Najprej se je spravil na Italijo, potem na Avstrijsko cesarstvo, nato na Španijo, Prusijo in na koncu še neuspešen pohod na Rusijo. Ko je “zavzel” Španijo, se se povsod po državi začeli upori proti Napoleonovi vojski, trajali pa so kar 6 let, dokler ni bil Napoleon dokončno poražen. Vmes pa je bilo pobitih tisoče in tisoče družin.

Goya se jim je s to sliko poklonil, saj je tudi sam bil v Madridu in je bil priča temu pokolu. Bela barva talca, ki se dviga proti vojakom, je barva nedolžnosti, talci so osvetljeni kot nekakšen svetniški sij, roke razprte kot križani Kristus, medtem ko so vojaki v temi z zakritimi obrazi. V ozadju pa je Madrid v temi, kar navezuje na kasnejše dogodke, ki so se dogajali pod Napoleonom v Španiji. Madrid je simbol celotne Španije in ravno to obdobje je eno izmed najbolj mračnih v zgodovini Španije.

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !