K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Stari, kje so moje nanizanke?

Objavil klobi, dne 31.03.2007

Veste kakšen lep občutek dobiš ko spremljaš neko serijo in je bil zaključek zadnjega dela tako spektakularen, da komaj čakaš naslednji teden na nov del? In kakšen, še lepši, občutek dobiš ko zveš, da bo naslednji del šele čez en mesec? In potem si rečeš: “OK, sej bomo že potrpeli, sej mam še kkšno serijo za pogledat” in tudi te ni cel mesec?

Eno zelo podjetno podjetje Nielsen Media Research je glavno v Ameriki in svetu pri merjenju gledanosti. Izumili so Nielsen Rating, ki preračunava ob katerem času in kateri dan v tednu ljudje gledajo TV in tudi kaj gledajo. Gledanost merijo v osnovi na dva načina. En način je da morajo gledalci pisati dnevnik gledanja TV drug način pa je preko “Set Meters” naprave priključene na TV, ki sporoča raziskovalcem aktualne (minutne) podatke gledanja TV. V letu 2004 je podjetje podpisalo tudi pogodbo z TiVo -m. Rezultate uporabljajo sponzorji, da vidijo kje se najbolj splača oglaševati.

Trenutno je povprečna dolžina sezone za popularne serije 22 ali 23 delov. Za gledanost morajo te epizode raztegniti čez čim več od 52 tednov v letu. Ker se t.k. “sweeps”(takrat ko gledalci pišejo dnevnike) opravljajo v samo določenih tednih, želi biti vsaka serija takrat na voljo. Wikpedija pravi, da so ti tedni v letu 2007 takole razporejeni:

Nielsen 2007 Sweeps:

 

Februar 2007 1. 2. – 28. 2. 2007
Maj 2007 26. 4. – 23.5. 2007
Julij 2007 5. 7. – 1.8. 2007
November 2007 1.11. – 28. 11. 2007

To pomen, da bom naše nanizanke sigurno lahko gledali v večini teh tednov. Ker vemo, da se poleti nanizanke ne vrtijo od teh 52 tedno lahko odštejemo recimo tri in pol meseca, kar znese 38 tednov. In če temu odštejemo še 22 tednov dobimo 16 tednov “lufta”, ki ponavadi pride po koncu vseameriških sweepov.

Ime naj bi se prijelo, ker pošiljajo dnevnike od vzhoda proti vzhodu do Kalifornije – pometajo Ameriko :) (rahlo ironično, kajne).

P.S.: Za tiste, ki namesto, da bi poiskali kdaj bo nalsednji del nanizanke, noro tipkate po iskalnikih torrentov, pa priporočam Wikipedijo, TV.com in imdb.com, na vsaj eni od teh strani boste našli datum predvajanja naslednjega dela.

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !