K.L.O.B.I.

Kronika Labilnega Obširnega Blogerskega Individuuma

Definicija Uspešnega Človeka

Objavil themuffinman, dne 14.02.2007

Pred nedavnim sva se s kolegom spraševala kako lahko nekdo meri uspešnost nekoga drugega oz. samega sebe. Sicer se na prvi pogled to sliši rahlo trapasto, oziroma trivialna tema za daljšo polnočno debato, ampak zadeva se je vseeno razvila in odločil sem se da bom najino modrovanje sedaj delil z vami… Zakaj pa ne…

Kaj je dejansko merilo uspešnosti v današnjem času? Prva stvar ki pride na pamet je seveda denar. Ampak takoj ko pomisliš na to ti pride na pamet tudi tisti tipični odgovor(ki ga ponavadi podajo tisti brez denarja) da denar ni vse ampak da so bolj pomembne tudi nekatere druge stvari. No ampak ker je to nekako debata brez konca, sva se odločila da iz debate spustiva denar(vsaj za določen čas) in sva se osredotočila na to, če je človek uspešen če počne stvari katere ga vesele, četudi ni v njih posebej dober. Namreč nekateri ljudje pomilujejo ljudi ki se iz dneva v dan ubadajo z istimi stvarmi četudi se jim nikoli ne rata povzpeti iz sivine povprečnosti. Ampak po mojem(oz. najinem) mnenju je uspešen vsak človek ki počne stvari, v katerih uživa, se poskuša v njih izpopolniti in se ne ozira na to kaj si drugi mislijo o kvaliteti njegovega početja(pa najsi bo dober v tej stvari ali ne). V končni fazi namreč niti ni pomembno kako dober si, saj če si dober v nečem kar te sploh ne veseli, kaj potem sploh imaš od tega… Medtem ko bo nekdo ki je precej slabši od tebe v isti stvari, trikrat bolj užival in bo njemu njegov rezultat(izdelek oz. karkoli je že končni produkt njegovega početja) veliko več pomenil pa čeprav je slabši kot tvoj in se bo gotovo sam pri sebi počutil veliko bolje. Ključna zanka v celi stvari pa je seveda želja po izpopolnjevanju samega sebe, kajti če se nimaš ničesar veseliti oz. k ničemur stremeti je nekako paradoksalno da bi lahko v tej stvari užival. Pa saj v končni fazi je želja po izpopolnjevanju prirojena v vseh nas. Kako pa bi se drugače na koncu pokončali samega sebe(kot človeštvo). :) Torej najin kanček modrosti: Ne ozirajte se na nikogar, počnite stvari sami zase in za svoje veselje, oz. za koga drugega če vas to veseli in predvsem ne menite se za zlobne jezike. Konec koncev, kaj boste pomislili na svoji smrtni postelji: Koliko denarja ste zaslužili oz. kakšne ocene ste imeli v šoli oz. “whatever in this general area”, ali koliko ste v življenju uživali v svojem početju, koliko prijateljstev ste skovali in nasploh kako fino ste se imeli?

Sicer vem da nekateri negativci boste sedaj pomislil da je to tipični loser talk ampak konec koncev, saj se niti ne oziram na to kaj si drugi mislijo o mojem mišljenju. :)

 • Share/Bookmark

17 odgovorov v “Definicija Uspešnega Človeka”

 1. bastjan pravi:

  Uspešen človek je srečen človek. To je edino kar zame šteje na koncu dneva.

 2. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  saj imaš kar prav. treba je furat “svojo linijo”. pa čeprav včasih boli …
  aja, CMOK – mojim – puncam! baje je valentinovo …

 3. mkopri7 mkopri7 pravi:

  ja eni nimamo problemov s tem..vsem tistim negativcem pa tistim ko jim nekaj ne uspeva, pa tak naprej bi pa reku da je vse v miselni naravnanosti:)

  Think positive and good things will happen!

  in pol sploh se ni treba ukvarjat s tem al si uspešen al ne, ker enostavno si!

  če ne verjamete..to iz kvantne fizike izhaja..poglejte si film: What the #$%& is goin on? oz. neki podobnega..

  pa lepo bodite!

 4. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  ko sem končal s prebiranjem “prispevka” sem hotel napisati TOČNO TO kar je napisal bastjan v prvem komentarju. Plus to, da je uspešen človek tisti človek, ki obdrži svoj jaz v tem svetu, ki poskuša vse stlačiti v nek kalup.

 5. LJILJA pravi:

  Bravo vsem! Vidim da nas je še kar nekaj uspešnih in srečnih na tem svetu :) !

  Lep dan želim vsem

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Takšnole razmišljanje je tudi meni všeč!

 7. nada pravi:

  ha,ha samo da življenje ni tako preprosto, kaj če si srečno zaljubljen in neuspešen v poslovnem svetu? Kaj če ti najdražji človek umere ? Kaj če te poslovni partner ogoljufa? Kaj če te doma zatirajo? Kaj če te partner ponižuje?
  Veš, 40 let sem poklicno sodelovala z otroki in njihovimi starši.Po upokojitvi pa sem sodelovala nekaj let kot porotnik na Sodišču.
  Ljudem je pomembno, kaj si drugi o njih mislijo,kar dokazuje pisanje piscev blogov, ki se trudijo prepričat druge in sebe kako so pozitivni,pravični,dobri po srcu….sicer brez zaposlitve že nekaj let a so vseeno srečni, ker pozitivno razmišljajo..na koncu še sebe prepričajo da so ful-kul.
  Biti srečen samo zato ker pozitivno razmišljaš, je postal trend in ne kvaliteta življenja.

 8. kr1 pravi:

  Mislim, da ni tako preprosto. Meni je tudi všeč ampak danes to ni uporabno oz. ne omogoča vedno preživetja. Strinjam se, da bi bilo idealno, če bi vsak delal to kar je trenutno sposoben delati in kar mu je všeč, ne glede na to kako dober je. Vendar pa za položnice, počitnice, stanovanje in avto potrebujemo denar. Bolj kot s svojimi sposobnostmi posameznik presega povprečje, več denarja lahko iztrži. Enostavno, bolj kot je neka dobrina redka bolj je cenjena in posledično moramo zanjo več odšteti.

 9. mijau pravi:

  Jaz bi namesto besede “srečen”, raje uporabil besedo “zadovoljen”. To se pravi, če si zadovoljen, si uspešen. In obratno.

  Samo nihče ti ne da recepta za to, kako zadovoljstvo doseči. Od tu naprej spet lahko debatiramo, kaj je komu potrebno, da bi bil zadovoljen. Nekomu bo to več denarja, nekomu več osvojenih žensk, nekomu športni uspeh…

 10. pameten pravi:

  Biti uspešen nekateri povezujejo z biti srečen — to pa povežejo s “positiv thinking” kar pa je samo ena zabloda današnjega časa več. Človek ne išči sreče in izpolnitve in uspešnosti na Zemlji. Kajti čaka te neuspeh na koncu življenja. Kakor koli se obrneš, te čaka na kraju neuspeh. Če bi bil uspešen, bi premagal smrt …. tako je pa ne boš— torej si neuspešen, pa tudi če si najbogatejši na svetu al pa duhovni vodja.
  Smiselno je “živeti” pa kar koli pride in to sprejeti. Kajti pridejo stvari, ki jih s pozitivnim mišljenjem ne morete obdelati. Ker pride včasih totalen shit. In zavijat drek v celofan pač ne gre, čeprav to nekateri duhovneži v naši deželi poizkušajo napraviti … ampak potem je razočaranje še hujše. Drek je drek in sonce je sonce…. to je potrebno razlikovat, pol si pa uspešen.

 11. vvooodnarkaa pravi:

  Nada od pozitivnega razmišljanja se danes ne da živeti.
  Kr1 na žalost je res tako.
  Mijau, ko razmišljamo o stvareh, ki nas osrečujejo naj bi bili takrat srečni. Saj, ko se ubadamo (razmišljamo in rešujemo) z težavami smo nesrečni.
  Pametn mnogim je merilo za srečo, da bi bili srečni takrat, ko jim ne bi bilo potrebno razmišljat in računat, kako bojo kredit za hišo odplačal in lai bo še za kruh ostalo.

 12. TheMuffinMan pravi:

  Ohoho sploh nisem pričakoval toliko komentarjev oz. da me bo sploh kdo resno vzel. :)

  Ampak vidim da vas je veliko očitno spregledalo prvih par stavkov drugega odstavka. Jaz s mojim pisanjem sploh nisem nekako šical na službo ampak bolj na hobije, športe ipd. In sicer da je v tem zame bolj uspešen človek ki nekaj počne iz veselja pa četudi ni ravno najboljši, kot pa nekdo ki nekaj počne samo zato da bi bil prvi četudi ga je veselje pri tem že zdavnaj minilo. Kar se pa tiče aplikasije te filozofije glede službe in vsega pa: No, osebno jaz mislim da se v našem svetu da živet od katerekoli složbe, od enih boljše, od drugih slabše in misli da se je potrebno vsakemu odločiti preprosto kaj je za njega boljše: služba z več denarja ki ga ne veseli ali služba z manj denarja ki ga veseli(oz. lahko tudi da ga boljša služba bolj veseli ampak potem nekako ni problema)…

  Za teh zadnjih par negativcev: Se mi zdi da ste rahlo zašli od teme. Jaz nisem nikjer napisal da se da od ljubezni živet oz. od pozitivnega mišljenja. Jaz sem sam napisal da stvari ki jih počenjate, počenjajte iz veselja ne pa ker bi želeli bit najboljši(čeprav vsi konec koncev k temu streme). Vseeno pa mislim da se da s pozitivnim mišljenjem veliko boljš prit skozi kot z negativnim… Tudi v tistih primerih ki jih je naštela Nada. Nikjer pa nisem napisal da se da samo od tega živet.

  PLP

 13. vvooodnarkaa pravi:

  Veš tisti, ki je (z najmanjšimi uspehi) zadovoljen bo reku , da je uspešen-lahko reče, da je zelo uspešen.
  So-smo pa tudi taki, ki imamo višje cilje zadane in, ko bo iz tega dela rok kaj pokazat, bojo rekli, da so uspešni a bojo hoteli še naprej.

 14. pameten pravi:

  Muffinman….se boš moral zavedati, da se debata razvije po svoje in potem ni več vezana na tvoje trditve.
  Moj odgovor: če ti šport po službi prinaša srečo -.. ja pol pa kar športaj…

 15. vvooodnarkaa pravi:

  Pameten to je pika na i.

 16. onik pravi:

  Od marsičesa se danes res da živeti. In ENA od teh stvari je tudi pozitivno mišljenje. Ampak res samo ena. Sicer pa dvomim, da bi bili uspešni takrat, ko bi lahko smrt premagali. Kje si pa to pobral “pameten”? Teoretično začnemo umirat že z rojstvom. In zdaj naj bomo vsi nesrečni in neuspešni, ker vemo, da bomo umrli? Uspešen si, če umreš srečen, neuspešen pa, če umreš nesrečen. Moje mnenje. In veliko nas je takih, ki kljub številnim neplačanim položnicam in kreditom ostajamo srečni. Vse je stvar discipliniranega uma. In preprostosti. Stvari so že po naravi preproste. Mi jih pa kompliciramo. Ukvarjati se z občutkom, da se ti godi krivica je pogubna in tako pač je. Narava nas je naredila tako hudičevo minljive. Sprejmeš situacijo, greš naprej in iščeš nove rešitve. Nismo vsi rojeni v enakih okoliščinah in to je treba sprejeti. Veliko navidez nerešljivih situacij pa smo si ustvarili sami.

  In že spet pravim, vse je v naših glavah. In res “pameten”, drek je res drek, sonce je res sonce. Samo vprašanje je za koga? Če boš tibetancu rekel, da je drek drek in sonce sonce, ti bo ta odgovoril: “Is it really shit? Think again.” Nek drugi človek, ki morda trpi za neko obliko paranoje, ti bo pa rekel: “Zakaj se ta drek dogaja vedno meni?”

  Vsi mi imamo lastna merila za uspeh in srečo. In nenazadnje tudi za zadovoljstvo. Po svojih najboljših močeh se trudimo biti srečni in imamo to pravico.

  Bodite srečni, uspešni, zadovoljni…in znajdite se kakor veste in znate…

  Pa lep preostanek dneva prav vsem!!!

 17. bastjan pravi:

  Točno to kar je @TheMuffinMan zapisal v komentarju…jst nikakor v svojem prvem komentarju nisem ciljal na biti srečen v službi ali kakršen koli “positive thinking” pristop, hotel sem samo reči, da je verjetno uspešen človek na koncu dneva tisti, ki je v tem kar počne srečen. In zadovoljen, kot je zapisal @mijau.

  Samo od pozitivnega razmišlanja se verjetno res ne da prav dobro živeti, včasih pa pomaga. Ampak sej v tej objavi se mi zdi da ni bila poanta samo v tem, kako biti uspešen v službi, da lahko na koncu meseca poravnaš položnice. Biti uspešen je tako ali tako oznaka, ki vsakomur od nas predstavlja nekaj svojega. Je pa verjetno res, da razen tistih, ki jim uspeh predstavlja le pozitivna podoba v očeh drugih, nam preostalim ta oznaka predstavlja neko zadovoljstvo s samim sabo in našim življenjem. Če pa smo zadovoljni z našim življenjem, smo najbrž tudi srečni, ni res?

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !